Beszámoló az őszi közmeghallgatáról

Share

A közmeghallgatás idén ősszel 17:00 órára volt meghirdetve. Tavaly nehezményeztük, hogy a meghirdetett időpontban a testület ülésezett és a közmeghallgatás csak az előterjesztések megszavazás után, durván fél órás késéssel kezdődött el emiatt. Való igaz, hogy a közmeghallgatás is egy testületi ülés, ami ugyanúgy nyilvános, mint a rendes ülések (kivéve a zárt napirendi pontokat persze), csak itt a testület tagjain kívül más is szót kaphat anélkül, hogy a testület szavazna róla. Az azonban, hogy a közmeghallgatás több napirendi pontos legyen, nem segíti elő, hogy a lakók elmondhassák kérdéseiket, javaslataikat.

Idén is egyéb napirendi pontokkal kezdődött a testületi ülés, de úgy időzítve, hogy a közmeghallgatásos rész a meghirdetett időpontban kezdődjön el. Ez így már sokkal elfogadhatóbb.

16:30-tól tehát öt naprendi pontban döntött a testület. Szavaztak többek között energiatakarékossági intézkedések meghozataláról. Ennek keretében többek között változni fog az ügyfélfogadás ideje. Pénteken a teljes hivatal otthonról dolgozik majd, csütörtökön csak egy részük. Ennek következtében pénteken szünetel az ügyfélfogadás, de cserébe hétfőn és szerdán összesen több idő lesz az ügyeinket intézni. Nyílt közbeszerzést indítottak a Vasútsor óvoda előtti részének megépítésére és elneveztek egy eddig névtelen utcát Napraforgó köznek.

Ezen a részen Dr. Göbl Richárd polgármester úr nem vett rész. Mint kiderült a térség többi polgármesterével együtt egyeztetésen vett rész a minisztériumban dr Vitályos Eszter országgyűlési képviselő asszonynál, aki európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár is egyben. A megbeszélésen államtitkár asszony megerősítette, hogy a kormány a lakossági támogatását fenntartja. Ha az Uniótól megkapja a pénzt, akkor az ígért fejlesztések folytatódhatnak, így pl a HÉV fejlesztés is. Az önkormányzatok nem kapnak több támogatást, de javasolják, hogy közösen vegyenek áramot, gázt, mert úgy remélhetőleg olcsóbb lesz. Az eddigi legjobb ajánlat 36 szorosa az ideinek. Polgármester úr a közmeghallgatás kezdetére azonban megérkezett és elmondta összefoglalóját is a tavaszi közmegahallgatás óta történtekről.

Ezután Forián-Szabó Gergely alpolgármester kezdte a válaszadást a beadott kérdésekre. A Martinovics utcával kapcsolatban érkezett kérdés a forgalom lassításáról és a peronok áthelyezéséről a Lenfonó megállóban. Mindkettő folyamatban van a válasz szerint a peronáthelyezés része a HÉV felújtásnak, ha az megvalósulhat majd, akkor a peronok is átalakulnak, ezzel gyorsítva az autós forgalmat.

Nágel István bővebben kitért a faültetések költségére egy kérdés kapcsán, elmondta, hogy a tavalyi ültetések alkalmával minden fánál teljes földcserét volt szükséges elvégezni, amire idén csak néhány esetben volt szükség, valamint idén a karók, egyéb eszközök az elnyert pályázat révén adottak voltak, nem a kivitelező feladata volt ezek beszerzése, ahogy tavaly.

Az első helyben elhangzó lakossági felszólalásra 25 perccel a közmeghallgatás kezdete után került sor, ami abszolút az elmúlt évek rekordja.

Budakalász HÉV állomás kapcsán nehezményezte egy lakótársunk a HÉV felújítás után maradt állapotokat és, hogy fiatalok randalíroznak esténként az emlékmű környékén.

Szóba került még a Lenfonó csomópont is, mint mindig.

Ketten is felszólaltak, nehezményezve, hogy kizárták őket bizonyos budakalászi utcákból. Itt leszögeznénk, hogy ilyesmi nem történt. nem zártak le egyetlen utcát sem, továbbra is minden budakalászi utcába be lehet hajtani. Az áthajtást akadályozták meg fizikailag is bizonyos helyeken. Ami eddig is tilos volt, de sokan nem tartották be a szabályokat.

Köszönjük Janitsek Romolának, hogy a felhívta a figyelmet az átláthatóságra és a nyílt kommunikáció fontosságára. Ezek nagyon fontosak a számunkra is. Jó látni, hogy most már neki is.

Az önkormányzat által eladni kívánt telkek értékbecslésével kapcsolatban is jött észrevétel a Sekrestyés utcai telkekkel kapcsolatban. Ugyanis most alacsonyabbra értékelte az értékbecslő a telkeket, mint 1-2 éve. Eddig az Önkormányzat eredménytelenül próbálta eladni ezeket a telkeket a magasabb áron. Most újra hirdetik őket alacsonyabb áron. Hogy őszinték legyünk, minket egyáltalán nem zavar, hogy az önkormányzat magasan tartja az ingatlanjaik árait és nem igyekszik azoktól mindenáron megszabadulni.

Végül egy érdekes párbeszéd alakult ki az új polgárőrség megjelent tagjai és a képviselők között. A polgárőrök a közmeghallgatás szabályait figyelmen kívül hagyva nem kértek szót és nem mentek a mikrofonhoz, hanem helyükön ülve hangosítás nélkül mondták el véleményüket, így őket nem is hallhatta mindenki. Mindenesetre az megtudtuk, hogy az egyesület előző elnöksége volt a hivatalban egyeztetni, de ők lemondtak tisztségükről, az új elnökség meg még nem kereste meg a hivatalt, de, ha megteszik, szívesen tárgyalnak majd velük az együttműködés lehetőségeiről.