Túri Attila távozik

Share

Túri Attila főépítész úr beadta lemondását. Utódjául Kassai Szoó Dominikát, egykori tanítványát, majd munkatársát jelölte meg, aki köztisztviselőként és főépítészi referensként dolgozott már a Hivatal építéshatóságán.

Túri Attila 22 éve – kis megszakítással – Budakalász főépítésze. A tisztség betöltésének feltételéül azt kérte és várta el a városvezetéstől, hogy tervezhessen Budakalászon és szabad kezet kapjon, hogy itteni munkásságával példát mutathasson a városnak és az egész építész szakmának egyaránt.

Budakalászon felépült épületei:
Faluház 1995, Antal ház 1996, Községháza (Ma Városháza), Mályva utcai sorház, Csizmadia ház, Láng ház 1999, Lyocsa ház 2000, Tanító utcai lakópark 2001, Gyógyszertár 2001, Kiss tanya 2002, Gyógynövénykutató Intézet Gyógyszerüzem 2003, Kurucz ház 2003, Krepárt ház 2004, Takarékszövetkezet 2004, Felföldi-Gebauer ház 2010, Mályva utcai bölcsőde 2012, Egészségház 2013.
Kivitelezés alatt: Patakpart Általános Iskola, Vasútsori óvoda
Meg nem valósult terv: Úszoda és rehabilitációs központ

Lemondásának indokaként a következőt jelölte meg:
„Ma a tágabb értelmű, a virtuális térben – is – jelenlévő kapcsolattartás a domináns, a polgárok az információrobbanás korában igénylik a beletekintést, a bevonást – függetlenül annak értelméből. Ez nem rossz vagy jó, egyszerűen ilyen a társadalmi környezet, ilyenné vált a Világ, vagy ilyenné tettük közösen. Ehhez a feladathoz másfajta képességek kellenek, mint amivel én rendelkezem, más hozzáállás szükséges: nem elég a példamutatás adta tekintély, az állandó megszólítás, kommunikáció szükséges. Erre én nem vagyok alkalmas, illetve pontosabban: Van aki ezt nálam sokkal jobban képes csinálni, nem lenne helyénvaló elvenni a lehetőséget a várostól, hogy kiterjessze kapcsolatát az épített környezet alakítás területén.”

Túri Attila tanácsadóként tovább is szolgálni kívánja Budakalász közösségét.

Forrás: http://www.budakalasz.hu/wp-content/uploads/2019/01/2_új-főépítés-megbíz.pdf

Képet készítette: Derzsi Elekes Andor – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15314662

2019.01.25.