Bemutatkozás

2016 szeptemberében alakult meg Budakalászon a CivilKalász nevű, a helyi ügyeket felkaroló közösség. Csoportunk célja, hogy közösen, az itt élők igényeinek megfelelően segítsük egy élhetőbb város kialakítását és fenntartását.

Az Önkormányzat által 2010-ben készített, Integrált Városfejlesztési Stratégiában a következőket olvashatjuk a budakalászi civil szervezetek aktivitásának hiányáról:

Bár sok szempontból igencsak ideje lenne e stratégia megújításának, hiszen 10 év egy város életében (is) nagy idő, azonban mikor 2016 összedugtuk a fejünket mi is azt éreztük, hogy nagyon nagy szükség van egy olyan közösségre, amely nem csupán egy-egy témát karol fel és széles tömegekhez szól. Célunk volt a budakalászi ügyekben informálódni, tájékoztatni és a lakosok véleményét, érdekeit a városvezetésnél képviselni.

Különösen fontosak számunkra a helyi közlekedéssel (gyalogos, valamint kerékpáros közlekedés, kiemelten a gyermekek részére fenntartott intézmények közelében), a szociális és oktatási intézményekkel, közösségi terek fejlesztésével és használatával, valamint környezetünk megóvásával kapcsolatos ügyek. 

Néhány konkrét téma, amiben első lépésként párbeszédet kezdeményeztünk:

– Gyalogos, valamint kerékpáros közlekedés fejlesztése, kiemelten a gyermekek részére fenntartott intézmények közelében. – Ennek érdekében kérvényeztük egy zebra kialakítását az Ady Endre u.- Vasútsor kereszteződésénél, hogy a templomba és iskolába, óvodába járók biztonságosabban tudjanak átkelni a Hév sínek mellett. Közreműködésünkkel indult el először az országban a gyerkek gyalog iskolába jutását segítő Gyalogbusz.

– Közösségi terek fejlesztésével, az ezek használatával kapcsolatos kérdések. – A Budai út rekonstrukciójával kapcsolatban ötleteket gyűjtöttünk és küldtünk be az Önkormányzatnak. Azóta is minden lehetőséget megragadunk, ahol ez irányú javaslatainkat közzétehetjük.

– A város vagyongazdálkodásával, valamint beruházásaival kapcsolatos ügyek megismerése.- Folyamatosan figyelemmel követjük a budakalasz.hu-n megjelenő információkat, nyilvános összefoglalókat készítünk a testületi ülések jegyzőkönyveiből. Így jutott elsők között tudomásunkra a Luppa-tó budakalászi tulajdonának értékesítésére vonatkozó szándék is vagy egy képviselő fiának inkorrekt ingtalanvásárlási ügye.

Helyi lakosokként természetesnek tartjuk, hogy nem csak beleszólhatunk, hanem aktív, cselekvő szerepet is vállalhatunk a minket érintő területek fejlesztésében, segítve ezzel az önkormányzat munkáját.

A weboldalunkat azzal a céllal hoztuk létre, hogy egyes témákról részletesebben is tudjunk informálni, mint az egy Facebook oldalon lehetséges. Érdemes azonban oldalunkat is követni: www.facebook.com/civilkalasz.hu Nyilvános eseményeinkről és a legfrissebbekről itt értesülhet elsőként. 

Érdekel, mert itt élünk!