2021-es költségvetés

Share

Átnéztük a város költségvetéstervezetét, amit azóta már el is fogadott Dr. Göbl Richárt polgármester úr. Örömmel tapasztaltuk, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is világos és összeszedett volt az előterjesztés. Az elmúlt időszakban sokszor került szóba, hogy további elvonások súlytják az önkormányzatokat. Ezzel kapcsolatban az előterjesztés így fogalmaz.

„Budakalász a 2021. évben összesen 762 289 E Ft támogatást kap a helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatására, amellyel szemben kiadási oldalon megjelenik a szolidaritási hozzájárulás 105 112 E Ft-os összege. A kettő egyenlege 101 095 E Ft-tal haladja meg a 2020. évi állami támogatások összegét.”

Ezek szerint Budakalász államtól kapott bevételei nőnek, ami mindenképp jó hír. Igaz viszont, hogy nem látjuk pontosan, mennyi többletkiadása van az önkormányzatnak például béremelése miatt. Az iparűzési adó bevételek beígért kompenzációjával együtt, azonban joggal gondolhatjuk azt, hogy nem lesz kevesebb a szokásosnál az önkormányzat bevétele.

A Patakpart Iskola műszaki átadás-átvételét követő néhány hónapban, addig, amíg a Tankerület át nem veszi a feladatokat, az önkormányzatot terhelik a működtetési kiadások. Erre a célra 12 millió Ft-ot terveztek. Nemrég derült ki, hogy az előző városvezetés olyan szerződést írt alá, amiben 15 évre átvállalta volna az iskola működési költségeit az államtól. Ha pár hónapra 12 millió forintot számol erre a költségvetés, akkor ez az összeg 15 év alatt akár 400 milliós kiadást is jelenthetett volna. Az új iskolához kapcsolódik a Klisovác utcára bekötő gyalogos utak szilárd útburkolatos kialakítása 8 millió forintért és az új Patakpart utca, Kőbányai út útépítési kiviteli tervei, 15 millió forintért.

Vasút sori óvoda előkészítési és tervezési költségei közel 50 millió forintot tesznek ki. Ebben az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése mellett tervezői művezetés díja is benne van. A szükséges 900 nm-es telek megvásárlása 44 milliót fordít majd az Önkormányzat. Ez közel 49.000 Ft-os nényzstméterár

.A költségvetésből az is kiderül, hogy továbbra is fizetjük a Mályva utcai bölcsőde megépítéséhez 2015-ben felvett hitelt. Ahogy nemrég megírtuk, tavaly nem kerültek eladásra a tervezett ingatlanok. Idén újra megpróbálkoznak ezek értékesítésével. Néhány ingatlannak emelték a tervezett eladási árát a tavalyihoz képest. Idén is ingatlanvásárlásra kívánják fordítani a befolyt összeget. Az indoklás szerint az értékesítendő ingatlanokon több lakás, több lakásos társasház nem épülhet, így ennek veszélye nem fenyeget. Az új ingatlanok megvétele, tulajdonképpen átrendeződést jelent az önkormányzati ingatlanvagyonban. Az viszont kérdés, hogy a vásárolni kívánt ingatlanok hasznosabbak, vagy kevésbé hasznosak lesznek a város számára, mint az eladottak. Tavaly a zöldkarbantartók, idén a művelődési ház dolgozói kapnak béremelést. Városi forrásból 10 %-kal emelkedik a bérük. Állami szinten elmaradt a terület bérrendezése, ezért érzik szükségesnek ezt a városvezetők. Az illetékes minisztérium ugyan novembertől 6 %-os béremelésre hívta fel az önkormányzatokat, ennek a központi forrását nem biztosította. A polgármesteri hivatal működési kiadásai csökkenek valamelyest a tavalyihoz képest. A dolgozóknak idén kéthavi jutalom helyett egyhavit terveznek.

A 2021. évben sem a képviselői tiszteletdíjakban, sem a tisztségviselők juttatásaiban nem terveznek emelést. A személyi juttatások emelkedését olyan, a feladatellátáshoz szükséges szakértők díja okozza, amire a feladat eseti jellege miatt a Polgármesteri Hivatal állományában nincs kinevezett köztisztviselő (pl. közoktatási szakértő).A közigazgatási bírságokból befolyó tervezett összeg 5 %-kal emelkedik. Az indoklás szerint azért, mert – bár a lakosság önkéntes jogkövető magatartása nőtt, a figyelmeztetések többségében elegendőek, – de az előző évi teljesítési adatok indokolják a tervezett bevétel növelését.

A 2020. év első felében, a kihirdetett veszélyhelyzet első időszakában mintegy 10 millió Ft-ot fordított a város a védekezési kiadásokra. Az önkormányzat a városban működő intézményeket és a kereskedelmi egységeket egyaránt ellátta a védekezéshez szükséges eszközökkel. Nagy mennyiségben szereztek be fertőtlenítő szereket és maszkokat, ennek állami kompenzálására azonban a mai napig nem került sor. Idén már nem számítanak hasonló nagyságrendű kiadásokra, az erre tervezett összeg elsősorban csak tartalékként szolgál.

A közutak fenttartásával, fejlesztésével kapcsolatban a következő kiadásokat emelnénk ki.

  • • A meglévő gyalogos átkelőhelyek karbantartására, újrafestésére 6 és fél millió forint van betervezte a költségvetésbe.
  • • Damjanich és Tanító utcákban kijelölendő gyalogos átkelőhelyek tervezése és engedélyezése 6 millió .
  • • Úgy néz ki, újra javítani kell a Duna-parti gáton lévő sorompót, erre 600 ezres keret van, de 2 millió értékben készül a Duna-part közmű koncepciója is
  • • 2 millió forintot szán az önkormányzat a fekvőrendőrök figyelemfelhívó jelölésére, sárga fekete csíkozására. Erre valóban nagy szükség van sok, helyen.
  • • Jó hír, hogy a Felsővár utcai járda, úttest, tervezésébe és engedélyeztetésébe a légkábelek kiváltása földkábelre és új közvilágítás létesítése is szerepel 5 millió forint értékben. Ez azonban csak a tervezési költség. Csak remélni tudjuk, hogy a kivitelezésre is lesz majd pénz az év második felében a tavalyi évi maradványból, mert a gyalogos és az autós közlekedés is életveszélyes a Felsővár utcában.
  • • Klenityben közlekedési folyosó, járdák kialakítására 10 millió forintot különítettek el.
  • • Szinte hihetetlen hír a Vasút soron élőknek, hogy végre foglalkoznak a víztelenítés problémájával. Ennek tervezésére 2 millió forintot tervez az önkormányzat.
  • • A sötétedés után is arra járók biztosan étrékelik, hogy az Omszk parkban lévő szolárlámpák javítására is terveztek keretet a költségvetésben, összesen 2,5 millió forintot.
  • • A Szentistvántelepi HÉV megálló környékén pollereket helyeznek majd el és javítják az aknarácsot is 500 ezer forint értékben.
  • • Kátyúzásra 7 milliót költhetünk 2021-ben. Táblarendelésre, pollerek pótlására 2 milliót terveznek költeni.
  • • Síkosságmentesítésre idén márciusig, valamint novembertől jövő márciusig 22 milliós keretösszeg lett beállítva. Az előző költségvetésben az az összeg 28 millió forint volt, ami nekünk már akkor is kicsit soknak tűnt.

A Vasút sori vízelvezetéshez hasonlóan régi adósság a Jókai utcai vízvisszafolyási problémák megszüntetése is. Egy átemelő szivattyú telepítésére 300 ezer forintot szán az önkormányzat. A 2021. évre a helyi tv működtetéséhez nincs szüksége önkormányzati támogatásra a szolgáltatónak, ahogy már tavaly sem volt. Így a helyi tv idén is anyagilag független az Önkormányzattól.Virágozás költségét tovább csökkentek. Önkormányzati tulajdonú konténerek (kőedények), évelőszegélyek és virágágyak beültetése, kezelése 9 millió, a villanyoszlopok, virágoszlopok világosítása 1,3 millió forintba fog kerülni. Ez tavaly összesen 12,4 millió forint volt, tavaly előtt pedig 17.5 millió. A közterületek karácsonyi díszvilágításának fel-és leszerelése 1,6 millió forintba kerül majd.

Segélyek tekintetében a következő változásokat találtuk

  • • Köztemetés segélyezése 900 ezerről 800 ezerre csökken.
  • • Rendkívüli Gyermekvédelmi támogatásra és a Rendszeres gyermekvédelmi támogatásra fordított összeg nőtt. Összesen 450 ezerről 1 millió 200 ezerre. Ez jó hír a járványhelyzet miatt bajba került családoknak.
  • • Megjelent a Sérült gyermekek fejlesztésére nyújtott támogatás 480 ezer forint értékben. A
  • • Gyógyszertámogatás 2 millió forint lesz.

Ez is, akárcsak az újszülöttek támogatása önként vállat feladat, állami forrás nem áll rendelkezésre rá. A két legrosszabb játszótér újratervezését is elkezdi idén az önkormányzat. Az OMSZK parki játszótér, és Kőbányai úti játszótér átépítésének tervezésére 4 millió forint van a költségvetésben. Mindekettő tervezésébe bevonják majd a lakosságot is.A Kalász Suliba járó diákok szülei és talán a diákok is örülhetnek, hogy az évek óta egyeztetés alatt álló új közlekedési rendhez szükséges járdaépítés, kapu áthelyezés is megvalósulhat 4,6 millió forintból. A költségvetésből az is kiderül, hogy sebességkorlátozás bevezetésére készül a város a Dunán. Ez valószínűleg a növekvő motorcsónakforgalom miatt lett szükséges. Sok panasz volt ezzel kapcsolatban az elmúlt két évben. Közel 2 milliót szánnak rá.Különös, hogy több nemrégen elkészült beruházásra is költeni kell, mint például a Faluházban a teakonyha feletti beázás megszüntetése (1 millió), a teljes tetőfelújítás cserépcserével 2015-ben és 16-ban valósult meg több, mint 10 millió forintból. A Pomázi úti tornaterem tetőjavítása (3 millió), a tornaterem 2017-ben épült 37 millió forintból. Szalonka utcai óvoda teraszán a korhadt gerendák javítására (500 ezer) Szalonka udvar játszótéri eszközeinek cseréje (1,5 millió) vagy az öntözőrendszer felújítására (800 ezer) az óvoda alig múlt 10 éves.Önkormányzati tulajdonú területeken illegális lerakók felkutatására és felszámolására 2 millió forintot szán az önkormányzat, ez azonban sajnos nem oldja meg a lakóövezetek közvetlen szomszédságában lévő, közigazgatásilag nem Budakalászhoz tartozó illegális lerakók problémáját. Erre is jó lenne magoldást találni.A BMSE foci pálya körül 23 db jegenyenyár kezelésére, kivágására közel 4 millió forint került betervezésre. Reméljük, hogy nem kell sok fát kivágni, mert a 3-4 éve kivágott fák pótlása sem történt még meg a parkban! A Klenity fásítására, növények telepítésére 15 milliót szántak.Nem változott, hogy a működési céltartalék összegéből 4 millió Ft keretösszegig a Polgármester szabadon rendelkezik a felhasználásról. A Képviselő-testületnek negyedévente köteles beszámolni.

2021.03.10.