Még mindig van jogunk kérdezni, vitatni és véleményezni

Share

Az elmúlt héten több támadás is ért minket azért, mert az alkotmányos jogainkkal élünk, éltünk. Egy internetes újságban cikk jelent meg, amiben néhányunkat név szerint is megemlítettek (bár olyanokat is, akiket nem ismerünk ?), a képviselőtestület pedig elfogadott egy olyan határozatot, hogy feljelentést tesz többek között ellenünk is, mert vitatunk egy ingatlaneladást a megismert dokumentumok alapján.

A CivilKalász tagjainak, ugyan úgy, mint minden magyar állampolgárnak joga van közérdekű adatokat igényelnie, közügyeket vitatnia, véleményeznie. Ezeket a jogokat az Alaptörvény biztosítja nekünk és mindenkinek. Tavaly az Alkotmánybíróság is megerősítette ezt.

„A véleménynyilvánítás a közügyek vitatása kapcsán különleges alkotmányos védelmet élvez.”

2018. július 16-án az Alkotmánybíróság egy panasz kapcsán megállapította, hogy a véleménynyilvánítás büntetőjogi eszközökkel történő korlátozása közügyekben nem tekinthető alkotmányosnak. A közhatalmat gyakorló személyekkel és közszereplő politikusokkal szemben, közügyekkel kapcsolatban megfogalmazott értékítélet főszabály szerint nem lehet jogi felelősségrevonás alapja.

Továbbra is arra bíztatunk mindenkit, hogy éljen alkotmányos jogával és véleményezze, vitassa a közös ügyeinket, mi továbbra is ezt tesszük.

Az Alkotmánybíróság közleménye.

2019.09.05.