Gyors összefoglaló a tegnapi közmeghallgatásról

Share

Először is elnézést kell kérnünk azoktól, akik ránk bízták kérdéseiket, hogy azokat élőben tegyük fel, mert erre sajnos végül mégsem került sor. Bár a városvezetés hősiesen viselte a hosszúra nyúlt meghallgatást, mi negyed 11-kor már úgy éreztük, – ekkor kerültünk volna sorra – ideje hazaindulni, hiszen a családi vacsorát már így is lekéstük, de másnap munkanap. Viszont a kérdéseket ma délelőtt írásban eljuttattuk az illetékesekhez, így reméljük hamarosan megkapjuk a válaszokat is.

Az idei közmeghallgatás este 6 órától fél 12-ig tartott. A képviselő testületből Ercsényiné alpolgármester asszony nem volt jelen. Mi a CivilKalászból 7-en voltunk ott.
Márton András képviselő úr indítványozta, hogy előbb a lakók meghallgatása történjen meg és utána következzen a Polgármester úr beszámolója. Ezt a javaslatot sajnos a testület 4-6 arányban leszavazta.

Így az első napirendi pont idén is a polgármesteri beszámoló volt. Ez most csupán 40 percig tartott, ami nagy előrelépés a 2-3 évvel ezelőtti másfél órához. Ezúton is köszönjük és becsüljük a városvezetés igyekezetét, de így is sok időt rabolt. A beszámolóban sok érdekes és fontos adat szerepelt, amiket minden bizonnyal a következő Hírmondóban mindenki el is olvashat majd, ezért erre most nem térnénk ki. Feltűnt, hogy a beszámoló sok olyan beruházást is tartalmaz, ami már a tavalyi beszámolóban is benne volt. Nem tűnt következetesnek a különböző önkormányzati kiadásoknál a költség feltűntetése, nem mindegyiknél volt összeg, nem világos, hogy mi alapján írtak egyes tételek mellé számot, máshova nem.

Ezután a MÁV-HÉV Zrt. munkatársai, dr. Bokori Balázs stratégiai és fejlesztési vezérigazgató-helyettes és Dóka Gábor stratégiai vezető. Elmondták, hogy komoly beruházásokat terveznek a Békásmegyer-Szentendre vonalon. Ez magában foglalja a pályatest felújítását és a járművek cseréjét is, így a menetidő a teljes vonalon 6-7 perccel is csökkenhet majd. Gondolkodnak zónázó vonatok indításában is, de ez a kérdés még nem eldöntött. Az állomásokra több figyelemre szeretnének fordítani. Az eddigi munkálatokon kívül esőbeállókat telepítenek a közeljövőben mind a három megállóba. A kérdéseknél szóba került a Lenfonó átjáró problémája. Itt elmondták, hogy az egész vonalon élőerős a sorompózárást, ezért van olyan hosszan zárva a sorompó alkalmanként. Hely hiányában a peroncsere sem megoldás ebben az esetben. Megtudtuk azt is, hogy a jegyeladás nem az ő hatáskörük, így sem az árképzésre, sem a jegyértékesítésre nincs rálátásuk, befolyásuk.

Ez a rész körülbelül fél nyolckor ért véget. Ezután következtek az írásban beküldött kérdésekre és az azokra adott válaszok. Mint azt az elmúlt években megszokhattuk, a kérdéseket a városvezetés tagjai olvasták fel, legtöbbször megemlítve a beküldő nevét, de volt, hogy csak mint „Budai úti lakó” utaltak a beküldőre. Nem tudjuk ezt mi dönti el. Mint kiderült a testület ellenzéki tagjai nem kapták kézhez ezeket a kérdéseket, így nem tudtak azokra felkészülni sem. A CivilKalászon kívül nagyjából 10 lakó küldött be előre kérdést. Krepárt alpolgármester úr olvasta fel és válaszolta meg az önkormányzati működéssel kapcsolatos kérdéseket, Udvarhelyi jegyző úr, pedig a hivatali működéssel kapcsolatos kérdéseket. Itt nem volt lehetőség a felszólalásra. Sajnos ismét azt tapasztaltuk, hogy a kérdések nem voltak témánként egységesítve, így többször is feljött ugyanaz a téma a különböző beküldők kérdéseiben, amivel számos időt elvesztegettünk. Viszont több javaslatunkat is megfontolandónak ítélte a városvezetés.

Ennek a résznek kilenc óra után lett vége, ekkor kezdődött a helyben feltett kérdések ideje. Fél tízre már nagyon sokan hazamentek, ami teljesen érthető, ekkor is még 25-en voltunk a hallgatóság soraiban. Amikor már mindenkin látszottak a fáradtság jelei, egy felszólaló javasolta, hogy más önkormányzatok gyakorlatához hasonlóan, a testület kijelölhetne egy időpontot a folytatásra, ahol azok is szót kaphatnának, akikre eddig nem került sor. Ez a javaslat nem talált támogatókra, így idén nem lesz több lehetőségünk a nyilvánosság előtt kommunikálni a testülettel.

Végül valamivel fél 12 előtt ért véget az ülés.
A napokban részletesebb, bővebb beszámolókkal is jelentkezni fogunk.
Ha valamivel kiegészítenétek a fentieket, nyugodtan írjatok!

A E-Demokrácia Műhely Alapítvány kérdőívet készített a témában. A kitöltése 5 percet vesz igénybe, de nagyban segítené a munkájukat. Kérjük, ha teheted, töltsd ki te is!

2018.10.17.