Beszámoló a HOLNAP című film vetítéséről

Share

Időpont: 2018.09.25.
Helyszín: Kós Károly Művelődési ház

Múlt héten a Faluház és az Átalakuló Közösségek, valamint a Védegylet jóvoltából levetíthettük a Holnap című rendhagyó dokumentumfilmet.
Egy lelkes fiatalokból álló csapat olyan országokba-közösségekbe látogat el, ahol
-végre nekiláttak a vegyszerek nélküli gazdálkodásnak,
-a hulladék leghatékonyabban történő újra felhasználásának,
-a földrajzi fekvés adta lehetőségekből származó megújuló energia felhasználásának (nap, szél, hőforrások stb.)
-olyan oktatási intézményekbe, ahol már a „kevesebb bürokrácia, de annál több bizalom” elve megvalósulhatott azáltal, hogy szabad kezet kapott az iskolavezető az irányításban. Tehát nem országos szintű az irányítás, hanem elsősorban gyermekek készségeinek fejlesztését és az életre nevelését helyezik előtérbe.
-A film egyik fő témája a demokrácia kérdése volt. Miért érezhetik úgy az emberek, hogy kiszorulnak a döntésekből? Megoldásként szóba jött a politikusok átláthatósága, szamonkérhetősége, visszahívás lehetősége. Itt az izlandi példát mutatták be, ahol a lakosság megelégelve a politikusok korruptságát, több héten át tartó demonstráció sorozattal végül elzavarta a kormányt és új alapokra helyezte az ország vezetését, működését.
Több riport is elhangzott olyan felelős dönteshozókkal, akiknek a legfontosabb, hogy az (állam)polgáriak jól érezzék magukat a mindennapjaikban, jól érezzék magukat a környezetükben. Remek példa volt erre a koppenhágai kerékpáros közlekedés, a tömegközlekedés és egyáltalán a lakosságbarát város-kialakítási koncepciójuk.
-Több riport is elhangzott olyan felelős döntéshozókkal, akiknek a legfontosabb, hogy az (állam)polgáriak jól érezzék magukat a mindennapjaikban, jól érezzék magukat a környezetükben. Remek példa volt erre a koppenhágai kerékpáros közlekedés, a tömegközlekedés és egyáltalán a lakosságbarát város-kialakítási koncepciójuk.
A kétórás, feliratos filmet majd 30-an néztük Tömény információmennyiséggel szolgált, aminek idő kell a feldolgozásához. Volt olyan vendégünk is, aki most másodszor nézte végig a filmet, mert érezte, hogy elsőre nem tudott mindent feldolgozni belőle. A beszélgetésre végül kb. 10-en maradtunk.
A vetítés utáni beszélgetésen vendégünk volt Lenkei Péter természetvédelmi mérnök, a Levegő Munkacsoport tagja. Szó esett olyan dolgokról, amit mi itt Budakalászon tehetnénk a környezetünkért, magunkért, a Holnap-unkért. Például:
-váltsunk kerékpárra, sétára vagy tömegközlekedésre, érjük el, hogy ezeket a közlekedési módokat a helyi döntéshozók is támogassák
-ha mégis az autót választjuk, többen használjanak egy autót, iránytaxiként, mint az osz-car
-inkább komposztáljunk, mint zacskókban rakjuk ki a zöldhulladékot, így a saját kertünknek is jót teszünk, hiszen a keletkező komposztnál nincs jobb tápláléka földnek.
-ne égessünk szemetet, ne fűtsünk fával.
-akinek van lehetősége és helye, termesszen saját zöldségeket. Akár az utcán található kihasználatlan helyek is beültethető ehető növénnyel, mert a kutatások szerint az utcai szennyeződések nem szívódnak fel, így alapos öblítéssel eltávolíthatók.
-próbáljunk meg helyi vagy környező településről származó termékeket vásárolni. Óriási környezetterhelést jelentenek a teherhajók, teherautók amik a világ másik végéről szállítják Európába a dolgokat.
-óvjuk a fákat, ültessünk fákat
-használjunk esővizet az öntözéshez,
-szigeteljünk – ezzel is energiát takarítunk meg
-akinek anyagilag megengedhető, váltson a dízel-autóról környezetbarátabbra.
A fiatal generáció számára nagyon ajánljuk ezt a filmet, iskolásoknak kötelezővé is kellene tenni. Sajnos egyelőre nem elérhető, a vetítések jogdíjasak, az Átalakuló közösségektől tudtok informálódni a további vetítésekről. Köszönjük még egyszer a Faluháznak, hogy helyt adott a programnak, Lenkei Péternek, hogy a témába vágó kérdésekre laikusok számára is érthető magyarázatokat kaptunk tőle. Valamint köszönjük magunknak, a CivilKalásznak . ?
Ha tetszett Nektek is a film, ha szeretnétek más hasonló témájú közös mozizást, vagy ha szimplán csak szimpatizáltok a tevékenységünkkel, az alábbi számlaszámon tudtok támogatni Bennünket:
65700079-50171202
Pilisvörösvár és vidéke Takarékszövetkezet
Név: Haragos Ágota vagy Emmer Edit