Összefoglaló 2021

Share

Szokásunkhoz híven az év végén ismét elkészítettük az összefoglalónkat az évünkről. Fogadjátok szeretettel visszatekintésünket!

– Januárban elsőként számoltunk be róla, hogy Magyarország Kormánya 2020 utolsó napján kiemelt beruházássá minősítette a Lupa-tó fejlesztését.- Emailben kerestük meg a hivatalt és kértük, hogy tájékoztassanak minket az előző évi ingatlaneladásokról. A válaszból megtudtuk, hogy egy ingatlan került eladásra 2020-ban.- Egy telex.hu-n megjelent cikkből megtudtuk, hogy Mányai Zoltán, akkori önkormányzati képviselő a Pest Megyei Kormányhivatal sajtófőnöke, ami felvetette az összeférhetetlenség lehetőségét, ezt jeleztük a Kormányhivatalnak. A válaszból kiderült, hogy nem „kinevezték” és nem is „megbízatást kapott”, hanem munkaszerződést kötöttek vele, ezért nem áll fenn összeférhetetlenség. Végül Mányai úr lemondott mandátumáról, mert olyan kinevezést kapott, ami már szerinte is összeférhetetlen volt. Helyére Máté István került a testületben.

– Februárban beszámoltunk róla, hogy Nyomasztó tehertől szabadult meg a városunk, ráadásul olyan anyagi tehertől, amiről eddig tudomásunk sem volt. Kiderült, hogy az előző városvezetés nemcsak az évenkénti 250 millió forintos kompenzációról mondott le az új iskola megépítésének fejében, de átvállalta az iskola fenntartási és üzemeltetési költségeit is 15 évre. Ez nagy érvágás lett volna a költségvetésnek, hiszen a Kormány elvonta az erre fordítható összegeket az önkormányzatoktól, de sikerült megegyezni a Tankerülettel, hogy ezt a költséget vállalja át.- Mi is véleményeztük a 2021-es költségvetés tervezetét, és erre buzdítottunk titeket is.

– Márciusban a Vasút sori óvoda tervezésével kapcsolatban két szerintünk fontos dologra hívtuk fel az önkormányzat figyelmét, a fentartható, környezettudatos tervezésre és építésre és arra, hogy a lerombolt épület helyi védettség alatt állt, ezért az új épületnek viselnie kell a régi épület jellemzőit a helyi rendelet szerint. Ezeket az előző tervnél nem vették figyelembe.- Beszámoltunk róla, hogy végre érdemben foglalkozni kezdtek a Lenfonó talajszennyezésével, amiről már 2011-ben is tudott a városvezetés, de eddig nem tett semmit, hiába kérdeztünk rá többször is.- Összegyűjtöttük és elküldtük a Patakpart Iskola közlekedési koncepciójához a javaslatainkat.

– Áprilisban összegyűjtöttük a Facebookon működő Budakalásszal kapcsolatos csoportokat.- Igyekeztünk segíteni a járvány miatt nehezen elérhető háziorvosokkal való kapcsolatteremtést azzal, hogy összegyűjtöttük, telefonos, email-es elérhetőségeiket. Sajnos az email-címeket az orvosok kérésére le kellett vennünk, de szerencsére azóta a városi honlapra is felkerültek.- Bemutattuk a 2020-as kérdőívünk összefoglalóját is.- Részt vettünk a várostakarításon és erre buzdítottunk titeket is.- Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az új iskola háta mögött a patakpart sittel, építkezési törmelékkel van feltöltve, a patakmeder ki lett kotorva és oda is jutott a törmelékből. Megtettünk a bejelentést.

– Májusban elsőként tájékoztattunk titeket arról, hogy egy befektetői csoport filmstúdiót szeretne építeni Budakalászon. Igyekeztünk minél több információt összegyűjteni a tervezett beruházásról, amiket veletek is megosztottunk.- Elsőként számoltunk be róla, hogy bezárt a Gálfi kórház a Lupa-tó partján.- Újra megkerestük az önkormányzatot a Szentistvántelepi HÉV megállónál hiányzó mozgáskorlátozott parkoló ügyében, aminek létesítését 2019-ben kértük először, és egyébként törvény is kötelez rá.- A szezon elején felhívtuk a figyelmet arra, hogy mit tehetünk mi személyesen azért, hogy kevesebb szúnyog legyen a környezetünkben.- Önkéntesek segítségével elkezdtük felmérni Budakalász járdáit. Ezúton is köszönet a több, mint egytucat jelentkezőnek, akik segítették munkánkat.

– Júniusban részt vettünk a filmgyárral kapcsolatos fórumon, amiről be is számoltunk nektek. Majd elsőként kértük levélben és nyilvánosan is a döntéshozókat, hogy ne támogassák a filmgyár megvalósulását Budakalászon.- A hónap végén az Eleven Gyál csoport vendégei voltunk több hasonló civil szervezet képviselőivel. Bejártuk Gyál fontosabb helyeit, és megismerhettük a helyi ügyeket. Erősítettük a térségi kapcsolatinkat.

– Júliusban bíztató információt kaptunk a Szentistvantelep HÉV megállónál hiányzó mozgáskorlátozott parkoló kialakításáról, amit 2019-óta kérünk. Sajnos ettől függetlenül a kijelölés azóta sem valósult meg.- Változtatási tilalmat vezetett be az önkormányzat a Kőbányai úti üres telkekre. Ezt 2019-ben mi is javasoltuk.- Beszámoltunk róla, hogy ismét szükség volt az óvodai csoportlétszámok növelésére.- Részt vettünk ez új iskola bejárásán, a tapasztalatainkat megosztottuk veletek is. Egyúttal arról is beszámoltunk, hogy ősszel 6 helyett 8 első osztály indul, így egyelőre a zsúfoltság nem lesz kisebb.- Sok más civil szervezettel együtt, mi is csatlakoztunk a Civilizáció mozgalom által összeállított Civil minimum 2022 -höz.

– Augusztusban részt vettünk azon a képviselő-testületi ülésen, amin a filmgyár támogatásáról szavazott a testület. A javaslat elutasításáról azonnal beszámoltunk nektek.- Arra buzdítottunk, hogy a szentendrei Civil Kotta kérdőívét kitöltve segítsünk felmérni a legfontosabb ügyeket, a Pest Megyei 3. számú választókerületben, hogy ezeket majd közvetíthessék az országgyűlési választásokon induló képviselőjelölteknek.- Megkerestük a Budakalászon működő civil szervezeteket, hogy támogassák a Civil ház megvalósításának ötletét. 6 szervezet támogat ebben minket.- Támogattuk a Gyalogbusz elindulását is.- Augusztus végén a Pomázi Civil Szövetség és a Szitapomaz csoport vendégei voltunk több hasonló civil szervezet képviselőivel együtt. Pomázon a helyi civilház megteremtésén dolgoznak, amiben természetesen mi is támogattuk őket. Jelképesen egy téglát is elhelyeztünk a felújítandó épületnél.

– Szeptemberben jelöltbemutató fórumra hívtunk titeket az előválasztás kapcsán és végigkísértük a helyi eseményeket a szavazással kapcsolatban.- Ruhaadománnyal segítettük a pomázi civileket.- A Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület találkozót szervezett a Dunakanyar-Pilis térségébe tartozó civil szervezeteknek. Mi is meghívást kaptunk és el is mentünk a rendezvényre, melyen az együttműködésről is megállapodtunk a többi résztvevővel a környezeti értékek megóvása érdekében.- A hónap végén megemlékeztünk megalakulásunk 5. évfordulójáról.

– Októberben kértünk titeket, hogy töltsétek ki az Élhető Budakalász program kérdőívét, amiben a lakosok igényeit igyekztek felmérni.- Végigkövettük az Előválasztás második fordulóját is.- Részt vettünk a közmeghallgatáson, amire kérdéseinket is küldtünk.- A Göd-ÉRT Egyesület szolidaritási akciót szervezett, melyre minket is meghívtak. Személyesen sajnos nem tudtunk ott lenni, de támogatjuk őket abban, hogy elérjék, hogy meghallgassák őket is a Samsung beruházással kapcsolatban.

– Novemberben 9 másik helyi civil szervezettel és 5 szakszervezettel megalakítottuk a Vízkoalíciót és elindítottuk a Tiszta vizet a poharainkba! kampányt egy országos petícióval.- Részt vettünk és beszámoltunk az új településképi rendelet ismertetéséről.- A kezdetektől kezdve fontos volt nekünk az Omszk park és az ott található játszótér is. Örömmel számoltunk be róla, hogy az önkormányzat állami támogatással megújítja a játszóteret.

– Decemberben véleményeztük a Helyi Építési Szabályzat megújításához kapcsolódó megalapozó vizsgálati tanulmányok közül a SUMP-ot, azaz a Fenntartható városi mobilitás tervet.- Közérdekű bejelentéssel fordultunk az önkormányzatunkhoz, melyben ismét kértük, hogy pótolják a szerződések és ingatlaneladások nyilvános adatait a város honlapján.

A 2020-as beszámolónkat itt találjátok:

2019

2018:

2017:

Köszönjük, hogy velünk tartottatok!
Várunk titeket is a csapatba, ha buzog bennetek a tettvágy!