HÉV infók a közmeghallgatáson

Share

A közmeghallgatásra elfogadta az Önkormányzat meghívását a MÁV-HÉV Zrt. részéről dr. Bokori Balázs stratégiai és fejlesztési vezérigazgató-helyettes és Dóka Gábor stratégiai vezető. Köszönjük, hogy eljöttek és hiteles, fontos információkat osztottak meg velünk a budakalászi Hév megállókkal kapcsolatban. A képen olvashatók a várható fejlesztések, változások, melyek előfutára volt a budakalászi megállóban már évek óta sok gondot okozó hatalmas „kátyúk” betömése, kaviccsal felszórása, melynek révén már most több autó tud a területen parkolni biztonságosabb és kulturáltabb környezetben.

Kérdésünkre elhangzott, hogy biciklitárolókat is fognak kihelyezni a megállókba (hangsúlyosan fedett tárolókat kértünk), emellett gondolkoznak olyan kampók felhelyezésén, melynek révén a jelenleginél több kerékpár szállítható majd a kocsikban. Jeleztük még, hogy problémás a díjszabás, hiszen 250 forint a kiegészítő jegy akkor is ha a teljes Békásmegyer-Szentendre vonalon utazik valaki, és akkor is ha a szakaszon csupán egy megállót megy. Ez utóbbi téma azonban nem a MÁV-HÉV Zrt. hatásköre, ők egy operatív, „szerelvény közlekedtető” vállalat, a díjszabás, jegyautomaták, stb. a BKK-hoz tartozik.

Lakossági kérdésként merült fel a Lenfonó megállónál a Kárpátok őre szobor oldaláról a peron áthelyezése és a sorompó gyorsabb felengedése. Bokori úr elmondta, hogy a peron áthelyezésére a másik oldalon nem igazán van elég hely, emellett baleset veszélyesebbé is válna az átkelő, ha a peronáthelyezés miatt gyorsabban érné el az átkelőt a hév. Mindez egyébként 20 másodpercet jelent a sorompó felengedésénél, kérdéses, hogy akár csak 1 emberélet ér-e annyit, amennyit e 20 másodperc esetenként az utasoknak, gyalogosoknak jelent. A sorompó hamarabbi felengedése kapcsán elhangzott, hogy a szakemberek dolgoznak a kérdésen, nem egyszerű a dolog, nem hiába jelent ez problémát, fejtörést évek óta a hozzáértőknek.

2018.10.18.