Nyilvános civil sétát tartottunk Budakalászon

Share

Szombaton, az Állampolgári Részvétel Hetén tartott nyilvános civil sétánkon, kicsit több, mint tíz főt láthattunk vendégül.

A séta nagyon jó hangulatban telt. A résztvevők aktívak és érdeklődők voltak. Köszönjük nekik ezt is és a részvételt is!

Összesen tíz állomást érintettünk. A legnagyobb sikere a bemutatott helyszínek közül, talán a Gyalogbusznak volt. Ez a téma a tapasztalataink szerint általában felkelti az emberek érdeklődését és pozitív reakciót vált ki. A legnagyobb felháborodást az óvoda ügy keltette, mert itt az önkormányzat nem kapott pályázati pénzt az építésre, holott ez önkormányzati feladat és ezért egyházi óvoda épül.

A sétát egy közös beszélgetéssel zárjuk a Kálvárián, mert sajnos a leendő Civil Házba csak kísérettel, rövid látogatásra tudtunk betérni a balesetveszélyes állapotok miatt. A beszélgetés közben egy kis pogácsával és lekváros süteménnyel láttuk vendégül a jelenlévőket.

A séta programja:

➡️Önkormányzati képviselő fiának bérlakásvásárlási ügye

Ez az ügyünk országos sajtóban is megjelent a 2019-es önkormányzati választások alatt. Az egyik képviselő fia úgy vehetett volna meg egy önkormányzati bérlakást, hogy több olyan vételárcsökkentő tényezőt is figyelembe vettek, ami törvény szerint nem járt volna neki. Ezt a nyilvánosság erejével sikerült megakadályoznunk. Az esetről úgy szereztünk tudomást, hogy részt vettünk a képviselő-testületi ülésen.

➡️Kutyasétáltatás

Az Omszk parkba nem lehetett kutyát bevinni. Kamerákon figyelték és a hangosbemondón keresztül elküldték azokat, akik kutyával mentek a parkba és büntettek is. Az egyik gazda annyira dühös lett, hogy felkeresett minket, hogy foglalkozzunk ezzel az üggyel. Aktív tagunk lett és elindult az önkormányzati választásokon is, bekerült a testületbe és ott elérte, hogy lehessen kutyát sétáltatni a parkban. Kérdőívvel, fórumokkal, munkacsoporttal dolgoztak azon, hogy kialakítsák az új szabályozást az érintettekkel együtt.

➡️Mozgáskorlátozott parkoló

Az Omszk park mellet épített az önkormányzat egy parkolót. Mikor elkészült, hiába vártuk, hogy kijelöljék a kötelező mozgáskorlátozott parkolókat, ezért a közmeghallgatáson megkérdeztük, miért nem történt meg ez. Tájékoztattuk a hivatalt, hogy mozgáskorlátozott parkoló kijelölését törtvény írja elő. Ezek után másfél évvel kijelölésre kerültek a speciális parkolóhelyek.

➡️Lezárt gyalogút, ösvény

A parknak ezt a felét az Önkormányzat 99 évre használatba adta a BMSE focicsapatnak. A gyalogút az elkerített focipályák között vezetett el. A sportegyesület az út lezárása mellett döntött, amit az önkormányzat támogatott. Tiltakozni kezdtünk ez ellen, levélkampányt indítottunk az Önkormányzatnak címezve és leültünk beszélni a sportegyesület elnökével is. Elértük, hogy csak azután zárták le az utat, hogy a másik, sokkal hosszabb úton végig megépül a járda. Videót is készítettünk arról, hogy mennyivel hosszabb így az út és olyan lehetőséget kerestünk, ahol nem kell akkorát kerülni. Itt indítottunk egy ösvényt. Idén nyár végén egy sípálya építés kapcsán elzárták ezt az ösvényt. Azonnal levelet írtunk a témában az önkormányzatnak, az Auchannak, a BMSE-nek és a síegyesületnek. A BMSE elnöke és a jegyző azonnal válaszoltak az Auchan később. Támogatták az ösvény helyreállítását. ami így 3 napon belül meg is történt.

➡️Ady Endre úti zebra

Megalakulásunk utáni első ügyünk az Ady Endre úti zebra volt. Ez egy nagy forgalmú, veszélyes gyalogos átkelő volt. A biztonságosabb közlekedés érdekében kértük ide zebra kijelölését és felfestését. Az önkormányzat kezdeti ellenkezése az aláírásgyűjtés után kezdett alábbhagyni. Végül, három évvel később elkészült a zebra. Szakember segítségét vettük igénybe, hogy megtudjuk, milyen módon valósítgató meg. Ennek hasznát is vettük, amikor az önkormányzat azt állította, hogy ezen a helyen nem lehet zebrát telepíteni. Rendszeresen rákérdeztünk, hogy hogy áll a megvalósítás.

➡️Vasútsori óvoda

A Vasút sori ovi bezárását végül csak halasztani sikerült, de az Önkormányzat új óvodát ígért a régi helyére. A pályázati támogatást nem kapta meg a város. A választások után az új városvezetők a Katolikus egyházzal megegyezve, egy katolikus óvoda építésére adták át a telket, mert az egyház tudott pályázati pénzhez jutni. A folyamat során gyűjtöttünk aláírásokat, készítettünk kitűzőt, szerveztünk egy sétát és több egyeztetést folytattunk az Önkormányzattal. Az éves közmeghallgatáson is mindig vissza-vissza tértünk a témára. Az oldalunkon pedig folyamatosan nyomon követtük, hogy milyen zsúfoltak a bezárás óta az óvodai csoportok.

➡️Gyalogbusz

2021-ben két másik szervezet képviselőivel közösen kidolgoztuk a „Járj két lábon, két keréken!” kampányt Budakalászra, azzal a céllal, hogy felhívjuk a figyelmet a gyaloglásra és a kerékpározásra, hogy így csökkentsük a városon belüli autós forgalmat. Ennek része volt a Gyalogbusz elindítása is, melynek lényege, hogy a gyerekek felnőtt kisérettel tudjanak reggel iskolába menni gyalog, autó helyett. Minden reggel, mindhárom iskolához indulnak járatok. Kijelölt állomások és mentrend van, így lehet csatlakozni.

➡️Beépítések, Kálvária lakópark

Főleg 2016-tól kezdődően Budakalászon nagymértékű Önkormányzati ingatlaneladás indult meg. Ezek olyan mértékben növelte a város lakosságát, hogy azt már az infrastruktúra nem tudja követni és az eladási árak irreálisan alacsonyak voltak. Ezért léptünk fel a fenti gyakorlat ellen. Figyeltük az új ingatlaneladásokat, jeleztük fórumainkon ezeket. A nyilvánosság erejével többször sikerült megakadályoznunk vagy szerényebbé tennünk az építkezéseket. Foglalkoztunk a területek eladásának módjával is, ahol sok visszásságot tártunk fel. Több ilyen ügyben jelenleg is nyomozás folyik az Ügyészségen.

➡️Forgalom M0 vége

Fontos témánk a település egyre élhetetlenebb autós forgalma. 2008-óta, mióta nálunk ér véget a M0, a településen megduplázódott az átmenő forgalom, ez főleg a reggeli és esti csúcsidőben jelent komoly problémát. Hogy tisztán lássuk a helyzetünket és az évek alatti változást, először 2017-ben, majd 2020-ban és 2022-ben is tartottunk forgalomszámlálást. Ezek segítenek érvelni a fejlesztések mellett és láthatóvá teszik, napirenden tartják a problémát, a túl sok autó jelenlétét.

➡️Civil ház

Budakalászon a helyi civil szervezeteknek nincs delegált helye, helyisége, ahol saját vagy nyilvános üléseiket, találkozóikat megtarthatnák, ezért szeretnénk elérni, hogy az Önkormányzat erre a célra biztosítson egy helyet egy önkormányzati ingatlanban. Ennek érdekében felkerestük a Polgármestert fogadóóráján. Itt támogatásukról biztosítottak, de nem tudtak helyet erre a célra. Később a város megvett a központban egy ingatlant, aminek a hasznosítására még nem volt terv. Az általunk ismert helyi szervezeteket megkerestük és megkérdeztük, használnák-e a civil házat, ha lenne. Több támogató, megerősítő választ is kaptunk, úgyhogy azzal a javaslattal kerestük meg az Önkormányzatot, hogy az új ingatlanban biztosítsák nekünk és a többi érdeklődőnek a helyet. A tárgyalások újra kezdődtek. Sikerült az ingatlan más részeire piaci érdeklődőket találni, részben az önkormányzatnak részben a mi segítségünkkel, így most reményeink szerint mód nyílik a civil ház elindítására.