Egyirányú lesz a felsővár utca

Share

A képviselőtestület november 30-ai ülésén fogadta el azt a határozati javaslatot, mely szerint a Felsővár utca a Gerinc utca felé egyirányú lesz.

Ez az útszakasz már nagyon régóta okoz gondot az arra közlekedőknek. Gyalogosoknak, autósoknak egyaránt. Az utca több helyen szűk, kétirányú forgalomra eleve alkalmatlan, ezt még nehezítik a parkoló autók és az, hogy a járda sem járható végig, így van, ahol a gyalogosok is az útra szorulnak. Mindezek mellett az utca meredek és két 90 fokos kanyar is fokozza a balesetveszélyt. Ez a megnövekedett forgalom miatt egyre fokozódik. A beavatkozás már nem várathatott magára.

Mi is többször felvettettük már az egyirányúsítás szükségességét.

Egy arra lakó a 2016-os közmeghallgatáson rákezdeget, hogy hogyan szeretné orvosolni az önkormányzat ezt a problémát. Akkor azt a választ kapta, hogy a 2017-as költségvetésben szerepel a Felsővár utca járdaterv és egy útszélesítési terv is a szakadékos rész elé. Az utca szélesítésére el is készültek a tervek 3-4 évvel ezelőtt, de ennek költségei irreálisan magasak a támfalépítés miatt, és kisajátításokkal is járna, ezért nem megvalósítható.

2017-ben mi is rákérdeztünk a tervekre a Felsővár utcával kapcsolatban. Akkor az elhangzottak szerint a Felsővár utcában lakók nem egyeztek bele az egyirányúsításba. Akkor még mindig az utca szélesítését tervezték a biztonságosabb közlekedés érdekében.

2019-ben az új városvezetésnek is határozott tervei voltak az utcával kapcsolatban. Tervezték a járda kialakítását, ez majdnem teljes hosszban meg is valósult aszfaltozással. Mivel a támfalas megoldás költséges lenne, ezért forgalomtechnikai beavatkozásokkal tervezték ésszerűsíteni a forgalmat. Itt már felmerült az egyirányú forgalom lehetősége.

Az egyirányúsítással megszűnhetnek a veszélyes kikerülési helyzetek, az autók és a gyalogosok is nagyobb biztonságban tudják majd használni az utakat.

Ez már csak azért is fontos, mert erre közlekedik Budakalász legforgalmasabb Gyalogbusz útvonala is reggelente a Kalász Suliba. Így a gyerekek is biztonságosabban juthatnak el az iskolába.

A Budai útra a Kálvária utcán keresztül lehet majd lejutni. Hasonló okok miatt a Kálvári utca felső, meredek része az ellenkező irányban lesz egyirányú.

Az új forgalmi rend a táblák kihelyezése után, azonnal életbe lép. Arról egyelőre nincs információ, hogy ez mikor következik be.