Tette a dolgát a tavaly elkészült zsilip

Share

Megnéztük, hogy teljesít a Barát-patak torkolati műtárgya az elkészülte utáni első árvíz alatt.

A kérdéses zsilippel már mi is többször foglalkoztunk, mert nagy jelentősége van Budakalász árvízvédelmében. 2017-ben döntött úgy a Fővárosi Közgyűlés, hogy megépíti ezt a műtárgyat a Barát-patak torkolatához. Mivel Óbuda és Szentendre is gátakkal tartja távol magától az árvizet, mi itt középen méginkább ki voltunk téve az elárasztásnak, ha az áradó Duna a patakot visszadúzzasztja. Mindannyian emlékszünk, hogy 2013-ban, amikor legutóbb volt vészesen magasan a víz, akkor a patakot ideiglenes gáttal kellett lezárni, különben a belső részeket is elöntötte volna az áradás. Most már egy olyan zsilippel vártuk a tetőzést, ami ezt szükségtelenné tette.

A műtárgy árvízi időkben elválasztja a patakot az áradó Dunától. Ha ez nem lenne, akkor a patak gátjának kellene megtartani a megáradt Duna vizének nyomását, vízszinttől függően akár több km hosszan. Tehát magas víz lenne a patakban, szükség esetén a település belterületén is nyúlgátakat kellene építeni homokzsákokból, illetve 24 órás figyelőszolgálatot kellene fenntartani a patak mentén is.

Szerencsére ezekre már nincs szükség, a gát jól teljesít, a mellékelt fotókon látható, hogy akár 3-4 méter szintkülönbséget tart a patak és a Duna között.

A műtárgy nagy teljesítményű szivattyúkkal fel van készítve arra, hogy a patakon egy villámárvíz vonul le a Duna áradásával egyidejűleg, ennek demonstrálására most szerencsére nem volt szükség.

A fotók a tetőzés után kb 50cm-rel visszahúzódott vízállás idején készültek. A tetőzés szintje a parton kivehető. A vízállás nehezen fotózható, a két kép azonos magasságból készült.

Innen is köszönetünket fejezzük ki a védekezésben részt vevő vízügyesek, katasztrófavédők, tűzoltók és egyéb hivatásos személyzet, és az összes önkéntes irányába!