Új iskolára vonatkozó kérdések a közmeghallgatáson

Share

Folytassuk a decemberi közmeghallgatás videóanyagából készült válogatást az új iskolára vonatkozó kérdésekkel.

Itt elolvashatjátok, milyen írásos válasz kaptunk. Érdemes összevetni a szóban elhangzottakkal.

„Milyen hatással lesz az eddigi és a jövőre várható építőanyagáremelkedés a Patakpart Általános Iskola és a Vasút sori Óvoda építésére? Veszélyezteti-e ez az említett beruházások megvalósulását?

Minden bizonnyal az iskola kivitelezésére fordítandó összeget is emelni fogják az ágazatra hatással lévő áremelkedések. A beruházások megvalósítása nem veszélyeztetett. Az Önkormányzat az iskola kapcsán szükséges pluszforrás biztosítására ígéretet kapott a magyar államtól, a Vasút sori óvoda építése kapcsán beadott pályázat nyertessége esetén a szükséges pluszforrást az Önkormányzat saját költségvetése terhére biztosítja.

Hogyan pályáztatták meg a Patakpart Általános Iskola előkészítő tanulmánytervének elkészítését, tekintettel arra, hogy a szerződés értéke meghaladja a közbeszerzési értékhatárt?

A közbeszerzési törvény 111. § r.) pont előírásai szerint az uniós értékhatárt el nem érő beruházások esetén az építészeti tervezési tevékenység nem közbeszerzés köteles tevékenység.
A Magyar Építészeti Kamara ajánlása szerint egy 2,5 milliárd forintból épülő iskola előkészítő tanulmánytervének ajánlott megbízási díja 16 millió forint. Mi indokolta a Patakpart

Általános Iskola esetében a 63 millió forintos díjat?

A tervezéskor az iskolára eső becsült építési költség mintegy 1,5 mrd. Forint volt. Az Államtól kapott 2 mrd. Forintból az iskola mellett a hozzá kapcsolódó úthálózatnak is meg kell épülnie. Az előző pontban említett áremelkedések és az az igény, hogy az új iskola tornacsarnoka legyen alkalmas különféle versenyek, mérkőzések megrendezésére-emelte a bekerülési költséget. A tervező a vállalási árban nem csupán a tanulmánytervet készítette el, hanem a tervezés I. ütemében a komplett, szakágakra lebontott engedélyezési tervet költségbecsléssel, továbbá az engedélyeztetést is ő végezte el. A II. ütemben pedig teljeskörű kiviteli tervet készített. Egyébiránt a tanulmányterv készítését a tervező bruttó 10,16 millió forintért vállalta, azaz jelentősen alatta maradt a kamarai díjszabás által kalkulált bruttó 16 millió forintnak.

A Patakpart Általános Iskola terveit készítő Triskell Építésziroda vezető építésze Budakalász főépítésze is. Ez nem összeférhetetlen?

Jogszabály szerint nem összeférhetetlen.
Mi az oka annak, hogy a Patakpart Általános Iskola építése még nem kezdődött el?

Egyrészt az elhúzódó földhivatali eljárás, másrészt a szintén hosszadalmas építési engedélyezési eljárás. Az Önkormányzat tervei szerint a kivitelezés 2018. első félévében megkezdődik.

Mikor tervezi-e az Önkormányzat a már meglévő iskolák fejlesztését?

Az új iskola építésével a meglévő iskolák leterheltsége csökken, de az intézmények fejlesztésére a fenntartó Váci Tankerület jogosult. Az Önkormányzat egyébiránt folyamatosan fejleszti az intézményeket: Energetikai korszerűsítéseket végez el a fenntartásában lévő épületrészeken, fejleszti a konyha-és étkező egységeket, valamint jelenleg is folyik a Telepi Suliban 4 új tanterem építése, melyre az Önkormányzat pályázott.

Országszerte épülnek pályázati pénzekből a tanuszodák. A kalászi gyerekek Szentendrére, Kaszásdülőre vagy a Rómaira kénytelenek járni, az odajutás egyrészt rendkívül időigényes, másrészt többlet kiadást jelent. A Napvirág Idősek Otthonában és a Gézengúz Alapítvány épületében lévő medencék mérete nem megfelelő. Az alapítványnál már hely sincs a nem fejlesztendő gyerekeknek. Tervezi-e az Önkormányzat, hogy Budakalász is pályázik Tanuszoda építésére?

A pályázatokat központilag az EMMI készíti, területi lefedettség alapján. Az uszodákat elsősorban a járásközpontokban valósítják meg. Mivel Szentendrén és Budapesten elérhető közelségben több uszoda is található, továbbá mivel Budakalász nem járásközpont, s nem is az egyes települések a pályázók, nem vagyunk jogosultak pályázni. Az uszoda fenntartása igen jelentős ráfordításokat is igényel.”

Köszönjük!
https://www.facebook.com/zoldvzaj/
www.zoldvagyzaj.hu

2018.01.29.