Kértük, a hatóságot, hogy ne engedélyezzék a zebra megszüntetését

Share

Sajnos az önkormányzat nem tett le azon tervéről, hogy a Lenfonó HÉV megállónál lévő zebrát megszüntesse. Az idei költségvetésben közel 2 millió forintot különítettek el erre a célra.
Több okból is hibának tartanánk a zebra megszüntetését, ezért levélben kértük az engedélyező hatóságot, hogy ne járuljanak hozzá a megszüntetéshez.

Indokaink a gyalogátkelőhely fennmaradása mellett:
➡️Ez az átkelő nagyforgalmú, hiszen itt szállnak le a tömegközlekedéssel érkezők, illetve Budakalász két felét köti össze. A tervezett új járda a Szentendrei út déli oldalán sem megoldás, mert a túloldalon három többlakásos társasház, cégek telephelyei és egy magán óvoda is található a jelenlegi és a körforgalomnál lévő gyalogátkelő között. Akik ezekre a helyekre igyekeznek, azok nem fognak ennyit kerülni. Nyugati irányban 60 méterre van a legközelebbi zebra, de ez ellentétes irányban van a fenti úticélokkal, keleti irányban 200 méter a következő gyalogátkelő.
➡️Mivel az alternatív átkelési lehetőségek messze esnek, ezért a gyalogosokat szabálytalan átkelés felé tereli a döntés, ami balesetveszélyes és az autós forgalmat is zavarhatja. A közelben például zeneiskola is működik, ahova a gyerekek egyedül mennek délutánonként.
➡️A zebra megszüntetése nem javítaná jelentősen az autósok helyzetét, viszont aránytalanul rontaná a gyalogosokét.
➡️A lámpás csomópont engedélyezési eljárásában a Nemzeti Közlekedési Hatóság ragaszkodott hozzá, hogy ezen a helyen gyalogátkelő létesüljön, ennek nyilván komoly szakmai okai voltak, melyek ma is fennállnak.

Reméljük, hogy indokaink értő fülekre találnak és a zebra szolgálhatja tovább a budakalászi gyalogosokat, kicsiket és nagyokat egyaránt.

2019.03.28.