Ki kezeli a város hivatalos Facebook oldalát?

Share

Hosszas huzavona után sikerült elérnünk, hogy a Polgármesteri Hivatal nyilvánossá tegye azok neveit, akik kezelhetik Budakalász Hivatalos Közösségi oldalát. Így most már tudjuk, kik azok a személyek, akik tiltják a hozzászólásokat vagy törlik azokat.

Októberben a közmeghallgatáson hangzott el egy kérdés azzal kapcsolatban, hogy milyen elvek alapján és kik döntenek arról, hogy a város Facebook oldalán mely kommenteket törlik és kiket tiltanak el a kommenteléstől, reagálástól.
Dr. Udvarhelyi István jegyző úr válaszában elmondta, hogy többen dolgoznak a kommunikációs csapatban, a hozzászólás súlya alapján dől el mindig, hogy mi fog történni a hozzászólással. Mindenkinek elsősorban válaszolni igyekeznek. Amíg reális esély van a kommunikáció normális kereteire addig partnerként vesznek részt benne, egészen addig, amíg valaki a nyilvános moderálási feltételeket át nem hágja. Ez team munka, – mondta- de azt konkrét kérdésekkel sem sikerült kideríteni, hogy szavazással vagy milyen módon dönt a csapat.

Így novemberben közérdekű adatigénylést adtunk be a Polgármesteri Hivatalhoz, hogy megtudjuk, kik azok, akik a BKHKO-t kezelik.
Első körben ismét azt a válasz kaptuk a jegyzőtől, hogy a médiakoncepcióban le van írva a válasz. Azonban ott nincs nevesítve senki. A Polgármesteri Hivatal van megadva üzemeltetőként.
Ezért decemberben a NAIH-hoz (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) fordultunk, mivel szerintünk ez közérdekű adat és az Önkormányzat mégsem teszi nyilvánossá, még közérdekű adatigénylésre sem.

A NAIH-tól ezidáig még nem jött válasz, de a Ki-Mit tud-on, amin keresztül az adatigénylést benyújtottuk, újabb levél érkezett a jegyzőtől. Ebben ez áll: „A város honlapján a lenti linkre kattintva, a „kapcsolat” pontban megtalálható kollégáink neve, akik teljes körű jogosultsággal rendelkeznek a budakalászi médiafelületek – beleértve a közösségi médiafelületeket –
vonatkozásában is. Ezt az alábbi linkre kattintva éri el:

Itt látható, hogy a kommunikációs osztály dolgozóin kívül a jegyző is fel van tüntetve, mint az oldal adminisztrátora. Feltételezhető, hogy mivel ő a főnöke a két hölgynek, a tiltások és törlések az ő irányításával történnek.
Kérjük azokat, akiknek hozzászólását törölték vagy letiltották őket, azok ezentúl a linken található személyeknek címezzék panaszukat, kérdéseiket.

Itt olvasható a nyilvános adatigénylés és a levelezés:
https://kimittud.atlatszo.hu/request/budakalasz_hivatalos_kozossegi_o?nocache=incoming-17725#incoming-17725

2019.01.16.