Válaszok a közmeghallgatáson feltett kérdéseinkre

Share

11 válasz a közmeghallgatásról tömören

 • 1. A hatóság újabb haladékot adott a CYEB Budakalász Kézilabda Klub-nak a kivágott fák pótlására. 2023 augusztusáig kell elültetni a 70 db fát, azok helyett, amiket 2016-ban vágtak ki a sortpályabővítés miatt. Azt nem tudtuk meg, hogy hol lesznek elültetve a fák. Egyáltalán nem biztos, hogy az Omszk Parkban, mert az eddigi pótlás az Erdőhát utcába került. Meddig lehet vajon húzni, halasztani a határidőt? El lesznek valaha ültetve a fák?
 • 2. A Vasútsori óvoda építése 2022 elején kezdődik. A nyitás 2023 szeptemberére várható. Ez a történet 2015-ben kezdődött, amikor az akkori városvezetés az óvoda bezárásáról döntött. Ezek után még sikerült nyitva tartani 2017-ig, de csak korlátozott létszámmal. Miután 2018-ra ígéretet tett a városvezetés, hogy önerőből megépíti az óvodát, nem történt semmi. Végül 2019-en lebontották az épületet, de az építés nem kezdődött el akkor sem. A Vasút soron 6 év után nyithat újra az óvoda.
 • 3. A Patakpart iskola környéki elfogadott közlekedésfejlesztési koncepció elkészült a tervezett bekerülési összeg 1,2 milliárd forint, amire feltételes közbeszerzést ír ki az önkormányzat, hiszen a kivitelezést kifizetni nem tudja. Kormányzati ígéretük van rá, hogy a közbeszerzés bírtokában kaphatnak támogatást a finanszírozáshoz. Hogy mit valósítanának meg e-nélkül saját forrásból, azt majd csak a közbeszerzés lezárulta után tudják megmondani, amikor tisztában lesznek az egyes részebruházások költségeivel.
 • 4. A Budakalászt északról elkerülő út tervei elkészültek. Most indulnak a kisajátítások. Az építkezés jövő nyáron indulhat és nagyjából két évet vesz igénybe. 2024-ben várható az átadás.
 • 5. Elindult a Budapest Fejlesztési Központ vasútfejlesztése, ami Budakalászt is érinti a HÉV vonal felújítása kapcsán Várhatóan 2023-ban indul a kivitelezés. A tervek pontos tartalmát az önkormányzat sem ismeri még.
 • 6. Végre megvan a tervező a Felsővár utca átalakítására, a terv még idén elkészül. Arról, hogy mikorra várható a kivitelezés, nem kaptunk információt.
 • 7. Júniusban azt a tájékoztatást kaptuk az Önkormányzattól, hogy nem csak a Szentistvántelep HÉV megállóban, de olyan közintézményeknél, ahol eddig nem volt – iskola, óvoda, bölcsőde – gondoskodnak a mozgáskorlátozott parkolók kijelöléséről. A felmérés megtörtént, de a kivitelezésre még várni kell.
 • 8. A 2011 Egyesület választási kampányában ígéretként elhangzott a részvételi költségvetés bevezetése. A szándék még mindig megvan, de a szűkös források miatt, egyenőre nem valósul meg. Sajnos az az álláspont, hogy ha lesz pénz, akkor lesz csak közösségi költségvetés is.
 • 9. A Lupa strandon tapasztalható zajhatások miatt az önkormányzathoz 2 a rendőrséghez 9 bejelentés érkezett eddig. Évek óta ilyen nagyságrendű bejelentés számot hallunk, miközben az internetes fórumokat elárasztják a panaszok a szezonban. Ezt az ellentmondást fel kell oldani, ahhoz, hogy a helyzet változzon.
 • 10. A Lenfonónál feltárt környezetszennyezés ügyében az önkormányzat bejelentése után a Fővárosi Katasztrófavédelem elindította a saját vizsgálatát, aminek keretében ők is vettek talaj és vízmintákat a területen, majd az ügyet áthelyezték a megyei Zöldhatósághoz (Pest Megyei Kormányhivatal Természetvédelmi, Hulladékgazdálkodási és Bányafelügyeleti Főosztály). Most az ottani vizsgálat eredményit várjuk. Meg kell állapítani a szennyezés félősét, aki a kármentesítésért is felel.
 • 11. Három nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról tud az Önkormányzat Budakalász területén, M0, Északi elkerülő és Lupa fejlesztés. A beruházásokról információval nem szolgáltak.

2021.10.27.