Csütörtökön két ponton módosítani készül a képviselőtestület az egy hónapja elfogadott lakásrendeletet

Share

Mi történhetett egy hónap alatt, ami szükségessé teszi ezeket a módosításokat?
Miért nem kerültek be ezek az eredeti rendeletbe?
Miért van szükség az újabb megszorításokra a bérlők számára?
Miért viselkedik piaci szereplőként az önkormányzat?

Sajnos a fenti kérdésekre nem tudjuk a választ, de a módosító javaslatok tegnap kerültek fel a város honlapjára. Holnap után már szavaznak is róla.

Az elsőben 20%-ról 5%-ra csökkentik a bérleményüket megvenni szándékozóknak járó kedvezményt.

„A bérlakások elidegenítése folyamatosan halad a lakáspolitikai koncepcióban meghatározott célok alapján. A lakástörvény előírásai alapján az államtól térítés nélkül átvett ingatlanok esetében a bérlő számára kötelező a megvásárlást ösztönző kedvezmény(eke)t adni. Az ingatlan és ezen belül a lakáspiac elmúlt időszakban történt felfutásával nem célszerű jelentős mértékű kedvezmény biztosítása. Ezt figyelembe véve indokolt a jelenleg 20% vételár csökkenést biztosító, a bérlőnek 2 éves tartozás mentesség esetén járó kedvezmény 5%-ra történő csökkentése. ”

http://www.budakalasz.hu/wp-content/uploads/2018/11/116_2018-XI.29.-elidegenitesirend-modositas.pdf

A másik lehetővé teszi, hogy már 60 napos tartozás esetén is kilakoltathassák a bérlőket. Nem csak bérleti díj, de bármilyen önkormányzati tartozás esetén is.

„A lakások bérbeadásának feltételeiről és bérleti díjáról szóló rendelet kiegészítése, pontosítása vált szükségessé. Ezáltal a bérleti szerződések megszűntethetőek lesznek rendkívüli felmondással a 60 napot meghaladó, önkormányzattal vagy annak gazdasági társaságaival szembeni lejárt, mindennemű tartozás esetén. További változás, hogy a korábban önálló házas ingatlanok után kellett bérleti díj felárat felszámítani, ezután ez kerthasználatra módosul.”

http://www.budakalasz.hu/wp-content/uploads/2018/11/112_2018-XI.29.-lakásrendmód.pdf

2018.11.27.