Az EBH jogászával beszélgettünk a Budakalászi Hírmondó és a hivatalos közösségi oldal működéséről

Share

Hétfő délután felkerestük Szentendrén Dr. Szatmári Éva jogászt, az Egyenlő Bánásmód Hatóság képviselőjét, aki fogadóórát tartott a Városházán.

Részletek alább, de a végkövetkeztetésünk a következő volt: Tekintve a Budakalász Hivatalos Közösségi oldalán való kommenttörléseket és hozzászólási lehetőség tiltását, valamint, hogy nem igaz az az állítás, hogy a Hírmondóban helyet biztosítanak civil szervezetek megjelenéséhez, arra a következtetésre jutottunk, hogy a budakalászi polgármester és hivatala tipikus példája annak a napjainkban tapasztalható önkényes viselkedésnek, ami sok más település életét és lakosainak szabad kommunikációját és információkhoz jutását akadályozza.

Általános kérdésekről is beszélgettünk, ami sokak számára fontos lehet. Megtudtuk, hogy milyen ügyekben érdemes megkeresni az Egyenlő Bánásmód Hatóságot.
19 védett tulajdonságot különít el a törvény. Akiket ezek valamelyikébe tartozása miatt ér hátrány, az fordulhat segítségért a hatósághoz. Hogy ezek pontosan mik, itt megtalálható: http://www.egyenlobanasmod.hu/

Példák:
– panaszt lehet tenni, ha valakinek a segítő, illetve vakvezető kutyáját nem engedik be a boltba, hivatalba.
– ha egy anyukát nem engednek be babakocsival a boltba
– ha valakit nem engednek be kerekesszékkel olyan helyre, ami elvileg akadálymentesítettként üzemel
– ha szervezetet politikai véleménye miatt nem engednek helységhez jutni
– ha valaki hitelt szeretne, minden feltételnek megfelel, viszont egyértelmű, hogy azért utasítják el, mert cigány származású
– ha valakit azért nem alkalmaznak, mert gyermeke van
– ha egy apa nem kapja meg a gyermeke születése után járó plusz szabadnapjait
– ha egy anyát a gyermeke betegeskedései miatt menesztenek

Dr Szatmári Éva rendszeresen tart fogadóórát Szentendrén, ilyenkor személyesen is fel lehet keresni, de levélben, telefonon is elérhető. 30-960-26-57, eva.drszatmari@gmail.com.

Mi két ügyben kérdeztük véleményét.
Első kérdésünk a Budakalászi Hírmondó működésére vonatkozott. A szerkesztőségét megalakulásunk után pár hónappal kerestük meg, hogy biztosítson helyet számunkra egy rövid bemutatkozó cikkhez, hiszen szerződésében szerepel, hogy bemutatja a városban működő civil szervezeteket.
A bemutatkozónkat első körben azzal utasították el, hogy nem vagyunk törvényes civil szervezet.
Ekkor jeleztük, hogy a hatályos törvényeknek megfelelően működünk. A cikkünk megjelenésétől ezek után is elzárkózott a szerkesztőség, arra hivatkozva, hogy az újságot a Polgármesteri Hivatal jelenteti meg és célja vele a saját üzenetét eljuttatni a lakókhoz.
Ezek után fizetett hirdetést szerettünk volna megjelentetni, ami re írásbeli megállapodást is kötöttünk, a kért határidőre a hirdetést is beküldtük. Pár nappal a lapzárta előtt írásban közölték, hogy sajnos mégsem tudják biztosítani az ígért helyet a lapban, mert abban minden helyet lefoglalt az Önkormányzat fél évre előre.
Ekkor a Médiahatósághoz fordultunk, akik nemsokára meg is küldték a választ, hogy ez nem tartozik a hatáskörükbe. Panaszunkkal forduljunk bírósághoz. Hiszen a szerkesztőség szerződésszegést követett el. Polgári jogi pert indíthatunk tehát, amit bizonyosan meg is nyernénk.
Most is pontosan ugyanezt a tanácsot kaptuk. Ha perelnénk, megnyernénk a pert.

Másik témánk Budakalász Hivatalos Facebook oldalán tapasztalható törlések és tiltások voltak. Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy jelenleg még szabályozatlan a közösségi médiában zajló hivatalos kommunikáció, ezért csak általános szabályozás vehető figyelembe. Felmerülhet a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása és a hatalommal való visszaélés lehetősége is. Ezeket a jogokat azonban szintén csak peres eljárásban lehetne érvényesíteni.

Summa summarum, tekintve a Budakalász Hivatalos Közösségi oldalán való kommenttörléseket és hozzászólási lehetőség tiltását, valamint, hogy nem igaz az az állítás, hogy a Hírmondóban helyet biztosítanak civil szervezetek megjelenéséhez, arra a következtetésre jutottunk, hogy a budakalászi polgármester és hivatala tipikus példája annak a napjainkban tapasztalható önkényes viselkedésnek, ami sok más település életét és lakosainak szabad kommunikációját és információkhoz jutását akadályozza.

2018.02.21.