Budakalász Hivatalos Közösségi Oldalnál tapasztalható kommenttörlések és személyek letiltása

Share

A közmeghallgatáson érkezett kérdés a Budakalász Hivatalos Közösségi Oldalnál tapasztalható kommenttörlések és személyek letiltásával kapcsolatban is. Erre Udvarhelyi István jegyző úr válaszolt. Válaszát vágatlanul közöljük.

Kíváncsiak vagyunk a véleményetekre az elhangzottakkal kapcsoltban.

„A városi Facebook oldal az jelenleg 3500 követővel rendelkezik. És elsősorban az a feladata, hogy első kézből, hiteles információkat nyújtson. Biztos mindenki látta azokat a nagyon fontos híreket, amiket próbálunk mindig közreadni. Ilyen, különlegesen erős megtekintéseket eredményezett a polgármester úr által támogatott orvosi eszközöknek a beszerzése a közelmúltban. Nagyon fontosak a rendészeti hírek, amelyeket nagyon sokan megnéznek. Nagyon sok, vitát kiváltó posztot is fölteszünk. Elég emlékeztetnem mondjuk a cseresznyefákkal kapcsolatos nyári posztra, amit kb húszezer ember nézett meg, és több száz hozzászólás érkezett. Az, hogyha valaki megfogalmaz észrevételeket, kritikákat, és azt olyan módon teszi, hogy az mindenki számára fogyasztható.
Tehát van egy érvelés, egy logika, abban az esetben ezeket természetesen mindig egy örömmel fogadjuk. Viszont az oldalon van egy moderálási alapelv. Amikor valaki csatlakozik ehhez, akkor azt, ezzel együtt mikor belép, akkor azt elfogadja.
Számos olyan pontot tapasztalunk mi is, amelyek modern facebook betegségek. Mondok belőle példákat. Az egyik ilyen például a trollkodás, amikor valaki egy teljesen oda nem illő posztot helyez el. Volt egy úriember, aki folyamatosan valami Magdikának üzengetett minden poszt alá. És hát ez nyilvánvalóan egy idő után roppant zavaró tud lenni.
Vannak olyanok is akik, finoman szólva sutba dobják az érvelést, és azt gondolják, ha valami jó keményet, ha mondanak, akkor attól majd az mindjárt igaz is lesz.
Mindenkivel szívesen leállunk logikai érvek mentén akár vitatkozni is, mert mi fontosnak tartjuk, hogy legyenek eltérő vélemények. Nagyon furcsának találnám, ha nem tudnánk olyan témát találni, amiben itt a jelenlévők egyike sem értene egyet a másikával. De mindenféleképpen azt kérjük, hogy ezt mindenki kulturáltan tegye. És abban az esetben, hogyha ez így működik és betartják a szükséges alapelveket, akkor mindenkinek a véleménye egyébként fontos és eljuthat.
Az meg egyébként, aki nem a facebookon szokott véleményt kifejteni, az meg úgyis eljuttatja véleményét vagy az info@budkalasz.hu-ra, vagy személyesen be fogja adni, vagy bejön a polgármester úrhoz fogadóórára. Tehát biztos, hogy nem tudjuk elkerülni senkinek a véleményét, ezért nem is akarjuk.
A facebookon mindenesetre szükséges az, hogy legyen benne egy egészséges önkorlátozás mindenki részéről, és mindenki próbáljon érveket és logikus gondolkodást megvalósítani. Ez olyan, minthogy, ha fölszállok egy repülőgépre.
A budakalászi hivatalos oldalhoz nem kötelező csatlakozni. Aki ezeket az érveket, ezeket az elveket nem tudja magára nézve kötelezően elfogadni, azokat senki nem kényszeríti, hogy a Zuckerberg birodalom budakalászi ékkövéhez kapcsolódjanak.
Mi sem járkálunk át semmilyen más szervezet vagy személy oldalára olyan posztokat elhelyezni, ami után összedörzsölhetnénk a kezünket, hogy most milyen jól odamondogattunk.
Az egyébként, hogy ki rendezi a fb oldalt és minden médiát, ez egyébként le van írva egy nyilvános határozatban, 2017 májusában keletkezett, a város médiakoncepciója, a Polgármesteri Hivatal feladata. Tehát minden egyes ilyen kérdést a polgármesteri hivatalnál kell jelezni. Mert ő ennek a médiakoncepciónak a demokratikusan megválasztott képviselő testület legitimációs hatása általi letéteményese.”

2018.11.07.