4. Nyilvános Találkozó Összefoglaló

Share

Pénteken este tartottuk idei első nyílt napunkat. Sorrendben a negyediket.
Nagyon örültünk minden érdeklődőnek, különösen azoknak, akikkel most találkozhattunk először személyesen. A CivilKalász részéről öten tudtunk részt venni a beszélgetésen. A Duna-part kivételével a város minden részéről jöttek érdeklődők. A vendégeink java a tapasztaltabb, bölcsebb, régebben itt élő korosztályból került ki – ennek három pozitív oldalát is megtapasztaltuk. Felajánlották segítségüket a következő újságunk terjesztésében, aláírásgyűjtésben is szívesen segítenek, volt, aki pedig személyes beszélgetésekben terjesztené a jóhírünket.
Magánemberként a Pest megye 3. választókörzet képviselőjelöltje, Drávucz Zsolt is részt vett a beszélgetésben. Úgy vélte ez a CivilKalász találkozó alkalmat teremt számára a budakalásziak problémáit megismerni. (Talán autentikusabb forrás Budakalász közügyeiről tájékozódni, mint a Budakalászi Hírmondó. ? )

Az estét a tizenöt vendég bemutatkozásával kezdtünk.
Elmondták, hogy az újságunk, illetve a Facebook oldalunk révén szereztek tudomást tevékenységünkről.
Szóba kerültek a következő témák:
-Berdói utak állapota
-Vasútsori óvoda
-iskolák helyzete, minősége, konténerosztályok
-más településekről kalászi iskolákba járó tanulók nagy aránya
-ingatlanvagyon felélése
-bérlakások számának minimálisra csökkentése, azok eladása
-lakossági kezdeményezésre aláírásgyűjtés a Kolónia helyén létrehozandó parkoló ellen
-polgármesteri fogadóórák sorozatos elmaradása
-a hivatali dolgozók nem megfelelő kommunikációja a helyi lakosokkal,
-a Közmeghallgatáson tapasztalt modor és hozzáállás. Itt többeknek is a Kötörő kapcsán lezajlott párbeszéd jutott eszébe. Ismeretlenül is felháborította őket a városvezetés pökhendi, nemtörődöm hozzáálása.
-Felmerült az is, hogy a TV Budakalász miért nem teszi fel a YouTube-ra a Közmeghallgatást, holott erre szerződés kötelezi
-Szóba került, hogy ki a gyüttment, ki az aki itt született. Megállapítottuk, hogy ez nem számít, ezt a hozzáállást a hivatal próbálja ránk erőltetni. Itt egy jó példa volt, hogy az újonnan betelepülőknek a hivatal addig hízeleg csak, amíg azok mindennel elégedettek. Az egyik ilyen nemrég ide költözött családos elmondta, hogy korábban a Hírmondóból tájékozódott, és az ott olvasott cikkek alapján az az elképzelése volt Budakalászról, hogy ez a város maga a földi paradicsom. Itt lakva, szomszédai történeteit megismerve szembesült azzal, hogy a városvezetés nem feltétlen a lakók érdekeit képviseli, az ő igényeiket veszi figyelembe.
Páran elmondták, hogy a jelenlegi polgármesterre szavaztak és bizony egyre csalódottabbak.
Többen kérdezték, hogy szándékunkban áll-e indulni jövő évben a választásokon. Erre a kérdésre egyelőre csak annyit mondhatunk, hogy a CivilKalászt, mint civil csoportot nem áll szándékunkban politikai pályára állítani. Ez persze nem zárja ki, azt a lehetőséget, hogy a CivilKalász tagok közül nem lesz majd olyan ember, aki, ha késztetést érez, ne indulna képviselőjelöltként.
A Nyílt napunkon 8000 forint támogatást gyűjtöttünk. Nagyon köszönjük! A Schieszl vendéglő jó szokásához híven terembérleti díjat nem kért.
Levelezési listánkra tizenegy új fő iratkozott fel.
Összegezve egy nagyon hasznos és kellemes estén vagyunk túl. Sok új ismeretség köttetett és mi is sok új aktivistával lettünk gazdagabbak.

Ezúton is minden jelenlévőnek köszönjük a részvételt és mi is alig várjuk a következő alkalmat.
Hajrá Budakalász!

2018.02.19.