Beszámoló a költségvetés tárgyalásáról és elfogadásáról

Share

Pénteken délelőtt, 10 órakor tartotta rendkívüli testületi ülését a képviselőtestület, melynek egyetlen napirendi pontja a 2018-as költségvetés volt. A nem túl választópolgárbarát időpont ellenére egy tagunk részt tudott venni az ülésen.

A CivilKalász által időben benyújtott észrevételek és javaslatok az ülés folyamán nem kerültek ismertetésre. Így sajnos az sem derült ki, hogy ha nem nyer a Vasútsori óvodaépítésre beadott pályázat, miből valósul meg az óvoda?

Az általunk megfogalmazott gondolat és tanulság, hogy nagyon nagy szükség lenne egy ingatlanhasznosítási tervre a városunkban, mivel jelenleg hasra ütés szerűen dől el, hogy mit adnak illetve nem adnak el, hogy park vagy parkoló lesz-e valamiből – apró különbség írásban, annál nagyobb a valóságban.
Hogy kiköltöztessünk-e lakókat nem létező statikai vizsgálatokkal indokolva és épületek évekig üresen álljanak, bevételt nem termelve.
Hogy kiköltöztessünk-e óvodásokat, és az amúgy is zsúfolt óvodai csoportok létszámát tovább duzzasszuk-e.
Csak egy apró példa ingatlanhasznosításra; a másfél éve üresen álló lakások darabja 360 ezer forint bevételt hozhatott volna az önkormányzatnak, ezt megszorozva hússzal már egész barátságos összeget kapunk, ami így nem folyt be a költségvetésbe.

Részletek:
Sajnos a rendkívüli ülés időpontját csak hétfőn tűzték ki, a költségvetés anyagát teljes terjedelmében csak kedden kapták meg a képviselők, így összesen két napjuk volt alaposan átnézni, majd módosító javaslataikat megküldeni csütörtökön délelőtt 10 óráig.

Bevezetésként Szita könyvvizsgáló úr elmondta, hogy:
– a költségvetést, határidőben, azaz febr. 15-ig bejelentette a polgármester
– a város pénzügyi helyzete stabil
– a város hiteltörlesztése „nem jelentős”
– a beszedett gépjárműadóból 40% illeti meg az önkormányzatot
– az ingatlan eladásokból származó bevétel idén 399 millió forint lesz.
(egyetlen kockázat, ha nem lehet azon az áron értékesíteni, ami a költségvetésben van)

Ezek után a polgármester úr tartott egy rövid tájékoztatót, miszerint:
-az idei kedvezményezett a BERDO lesz!
– az új iskolához a plusz pénzigényt megkapjuk a kormánytól – ez plusz 2 milliárd forint. Így az iskola körüli infrastruktúra is fejlesztésre kerül.
– a 2014-es választási ígéret szerint Budakalász belterületi részein 2019 végére minden utca szilárd útburkolatot kap.
– az igényeket sajnos nem tudják mind teljesíteni, „prioritás” szerint- magyarul fontossági sorrendben – történnek meg a beruházások.

Ezek után Pál Béla Jobbik-os képviselő szólalt fel:
– Észrevételezte, hogy december környékén kellene megkapnunk a költségvetés tervezetet, hogy legyen idejük átnézni. Ehelyett két napjuk volt rá, így nem tudtak felkészülni sem a képviselők, sem a bizottságok.
– kérte, hogy a TV Budakalász díját ne emeljék 12-ről 18 millióra. A nézettségről nincs statisztika.
-„A propagandához elegek a tettek! „- mondta. „Egy leburkolt út jobb reklám! „.
-a TV helyett költsünk az önkormányzati dolgozók béremelésére!
– az újságra kiadott 6,5 millión ft-ból javasolta, hogy 3 millió ft-ot inkább a Duna-part fejlesztésére költsenek.
– irreálisnak tartja a síkosságmentesítés 16 millió ft-os összegét, még a megnövekedett útfelülethez viszonyítva is. Ne egy vállalkozónak adjuk ki (Derby Kft.) a feladatot -javasolta-, oldjuk meg magunk, az Önkormányzat.
– sokallta a CYEB Budakalásznak adott önkormányzati támogatást is (tavaly 15 millió ft, idén csak 10 millió)

Másodikként Márton András képviselő (MSZP-Együtt-PM-DK) intézett egy költői kérdést Szita könyvvizsgáló úrhoz es az egybegyűltekhez:
-„Nem történik vagyonfelélés, ha az önkormányzati ingatlanokat értékesítjük?”
Szita úr válasza a következő volt: „Az ingatlaneladások kapcsán beruházások valósulnak meg. Megjelenik az eladott ingatlan, mint bevétel, majd átcsoportosításra kerül. Vagyonfelélés akkor lenne, ha működésre használnánk el. Az útfelújítás is vagyonnövekedés.”
Márton úr véleménye továbbra is az volt, hogy az ingatlanok értékesítse vagyonfelélés, mivel ezután nem származik a kiadásukból bevétel.
Márton képviselő úr javasolta, hogy a Szentistvántelepi Hév megálló déli oldalát próbáljuk meg XXI. századi formába hozni.
-a BÉSZKÜ telep eladása a 2017-es tervben szerepelt, miért kell most ide 4.5 millió ft-os kapu és kerítés?
-a sporttámogatást aránytalannak tartja Márton úr is, tekintve, hogy egy egyesület több támogatást kap, mint az összes többi kalászi egyesület együtt.
-miért emelkedik a hulladékszállítás 55%kal?
Polgármester úr válaszai Márton kérdéseire:
-háromszor lesz ingyenes, korlátlan zöldhulladékszállítás, mivel tilos égetni.
-hulladékszállító szolgáltatóváltáson is gondolkodnak
-a Szent László utcai járda komplett felújítását tervezik.

Balogh Csaba képviselő (független) a következő ügyekben tette fel kérdéseit, illetve javaslatait:
-Kolónia helyére például miért nem kutyafuttató lesz, ha az a Béke sétányon nem jöhetett létre?
-Béke sétány járdafelújításra elkülönített 2 millió forint mit takar?
A polgármester úr elmondta, hogy a Béke sétányon vágyott kutyafuttatóra érkeztek hozzá pro és kontra aláírások, de úgy gondolta, hogy ha a lakosság nem tud megegyezni, akkor ne ő döntsön.
A Kolónia helyén parkoló lesz. Nem parkolóház, „nem kell megijedni, mert már ilyen hírek is szárnyra kaptak, hogy én parkolóházat építek oda” mondta.
A Béke sétányi járdafelújításra a 2 millió ft-os összeg magában foglalja a rossz járdaszakasz kijavítását a kátyúzást és a zúzottkövet.
A Béke sétányra a hosszútávú tervekben egy komplett közösségi parkot álmodnak.

Az ellenzéki képviselők által benyújtott módosító javaslatokra tett válaszok és szavazatok végül a következőképpen alakultak:
-a TV Budakalász megkapja a 18 millió ft-ot, mivel tíz éve nem emeltek árat
-a CYEB megkapja a 10 millió forint támogatást, mivel országosan remekel, a büszkeségünk (Krepárt alpolgármester úr szerint ez nem sok a sikereikre való tekintettel.)
-a BÉSZKÜ telepet végül megtartja az önkormányzat, ezért lesz a 4,5Mft-os kapu és kerítés (munkagépek tárolását tervezik itt, például ha saját kézbe vesszük majd a síkosságmentesítést).
-Duna-partra karbantartásra, fejlesztésre elég lesz az elkülönített 7 millió forint.
-BMSE is megkapja a 24 millió forintos támogatást.
-nem lesz béremelés a hivatali dolgozóknak, mivel történtek bérfejlesztések és az itteni dolgozók bére megegyezik a környékbeliekével. (Erre Pál Béla annyit reagált, hogy érdemesebb megtartani a normális bérrel a már betanult dolgozókat, mint hogy újabbakat kelljen fölvenni, mert hogy az ügyesek elmennek máshova a jobb fizetésért.)
-Gyöngyvirág utca burkolása idén megtörténik (Duna-part)
– síkosságmentesítés 16 millió forint maradt, mivel több az útfelület, van, ahova zeolitot kell szórni, az drágább, mint a só. De nincs elvetve az ötlet, hogy későbbiekben saját eszközökkel oldja meg az önkormányzat – mondta a polgármester.
Hantos képviselő (Budakalászért Védegylet) nem volt jelen, viszont írásban benyújtotta hat módosító javaslatát sem fogadta el a testület (pl: szociális segélyek emelése).
A polgármesternek tervezett idei szabadságot egyöntetűen megszavazták. (53 nap)

Zárjuk sorainkat és szeretettel várunk minden érdeklődőt pénteken, 16-án este hatkor a Schieszl jobb oldali épületének különtermében! Mindenki hozza a megbeszélni valóját. A vendégeink lesztek.

2018.02.12.