Városrendészet büntetései

Share

A Budakalászi Városrendészet működése régóta téma Kalászon. Hozzánk is érkeznek panaszok, felháborodott megkeresések a kiszabott büntetésekkel kapcsolatban. Hol a büntetés jogosságát, hol a szükségességét, hol a mértékét kérdőjelezik meg az emberek.
Nemrég városunk neve kétszer is bekerült az országos médiába ezzel kapcsolatosan. Ennek apropóján utánajártunk, hogy milyen keretek között működik a Városrendészet nálunk.
Két érdekes dolgot is találtunk.
Először is a 2017 évi költségvetési előterjesztésből, amit később meg is szavazott a testület kiderül, hogy a tavalyi 5 millió Ft-ra tervezett bírságból származó bevételhez képest idén 18 millió Ft-ot terveznek behajtani, ami elég nagyarányú emelés. Idézet az előterjesztésből:
„A Polgármesteri Hivatal közhatalmi bevételei a közterület felügyelet által kiszabott bírságokból származnak melyet a 2016. évi befolyt bevételek és a közterület felügyelők létszámának emelkedése miatt 2017-ben sokkal –260%-kal – magasabb összeggel tervezhetünk.”
Ebből egyértelmű, hogy a városvezetés direkt alkalmazza a pénzbüntetés módszerét az itt élők megregulázására, hiába állítja a Polgármester úr több helyen is az ellenkezőjét. Hiszen nem volna kötelező ilyen nagy arányú bevétel megkövetelése a rendészettől.
Találtunk egy szintén elgondolkoztató határozatot is 2010 áprilisából. Ebben az áll, hogy a hatékonyabb munka érdekében a kiszabott és befolyt bírságokból 10% az azt kiszabó közterület felügyelőt illeti meg. Beláthatjuk, hogy ez valóban motiváló lehet. Mivel ez egy több mint hét éves határozat, megpróbálunk utána járni, hogy jelenleg is alkalmazzák-e és hogy a rendészek valóban megkapják-e ezt a prémiumot.
Emlékezzünk csak vissza, hogy nyáron a Lupaszigeti úton naponta több tucat 10.000 Ft-os büntetést róttak ki az ott tilosban parkoló autókra. Ez alapján biztosan sikerült teljesítenie a Városrendészetnek az ez évi tervet is, így jövőre valószínűleg ismét emelkedhet az Önkormányzat büntetésekből befolyt bevétele.
Szerinted mire kellene fordítani az így befolyt összeget? Valóban szüksége van-e Budakalásznak erre az összegre?
Források:
http://www.budakalasz.hu/wp-content/uploads/2017/01/20170123_koltsegvetes_15.pdf 6. oldal
http://www.budakalasz.hu/wp-content/uploads/2015/10/166közterfelügy-hatekonyabb.pdf

2017.10.12.