Jogtalanul felmondott bérleti szerződés

Share

A napokban jutott el hozzánk az alábbi levél, melyben Budakalász Város Önkormányzata, Rogán László aláírásával arra szólít fel egy bérlőt, hogy napokon belül hagyja el az otthonát.

A felmondással két komoly probléma is van.

A bérleti szerződés felmondásának indokaként tartozást jelölnek meg. Januárban kapott is a bérlő egy ügyiratszám nélküli felszólítást a tartozás megfizetésére, ám ez nem részletezte, hogy miből ered a tartozás, csak az összeget jelölte meg. Mivel a bérlő semmilyen tartozásról nem tud, válaszában ezt jelezte is.
Erre nem jött válasz. Az önkormányzat azóta sem bizonyította a tartozás meglétét, viszont elküldte a felmondólevelet február 18-ai kiköltözésről, holott április 15-ig kilakoltatási moratótium van érvényben Magyarországon, ami (mi legalábbis eddig azt hittük) Budakalászra is vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy április 15-ig semmilyen jogcímen nem lehet senkit arra kötelezni, hogy hagyja el a lakást, amiben él. Még valós tartozás esetén sem. Egyetlen kivétel létezik ez alól, ha valaki önkényes lakáshasználónak minősül. A fenti felmondó levelet biztosan nem ilyenek kapták, hiszen érvényes bérleti szerződésük van az önkormányzattal.

Figyelemmel kísérjük és segítjük ez ügyben is az érintetteket.
Kérjük, aki hasonló eljárással találkozik a hivatal részéről, jelezze felénk!

2019.02.08.