Dögkút az épülő iskolánál

Share

A közmeghallgatásra feltett kérdéseinkre kapott válaszokat most külön-külön posztban osztjuk meg veletek. Nem szeretnénk, ha valamelyik téma elsikkadna a sok között és így arra is lehetőségünk nyílik, hogy minden témáról külön poszt alatt cseréljünk eszmét.Téma, veszélyes dögverem az új iskola szomszédságában.

2017-ben, amikor már biztosnak látszott az új iskola megépítése, jeleztük az önkormányzatnak, hogy a patak túl oldalán a tervezett új út mellett lévő dögkút több okból is veszélyes. Mivel itt sokáig állati tetemeket helyeztek el (néha még ma is), ezért fertőzésveszélyes. Mivel a kerítése megrongálódott, hiányos és maga a kút oldal is beszakadt, balesetveszélyes. Kértük, hogy az iskolába járó gyerekek és szüleik, tanáraik védelmében szüntessék meg, számolják fel a dögvermet. Mint most megtudtuk, bár a bejelentésünk után a hivatal megkereste az illetékes hatóságot, egyéb érdemi lépést nem tett, egészen 2020-ig. Most talán végre rendeződik majd ez az ügy is.

Kérdésünket és a teljes választ itt olvashatjátok:

Kérdés: Mi a helyzet az új iskolával szemben, a patak túl oldalán lévő veszélyessé vált dögkúttal, amit 2017. szeptemberében jeleztünk az önkormányzatnak? Megtörtént már a felszámolása, biztonságossá tétele?

Válasz: A dögkutakkal kapcsolatos megkeresésünkre a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály hatáskör hiányában nem alakított ki álláspontot. A Polgármesteri Hivatal 2017. szeptember 28-án, 2760/2/2017 hiv. számon megkereste az Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény és Talajvédelmi, Erdészeti Főosztályt a dögkutak felszámolásának tárgyában. Az Önkormányzat és a Kormányhivatal 2020-ban módosított műszaki tartalom mellett kezdett egyeztetést. A Kormányhivatal a kutak lezárását a megfelelő műszaki paraméterek és biztonsági intézkedések mellett, illetve azok földdel való takarását és a terület fásítását szóbeli tájékoztatás alapján támogatja Az Önkormányzat megkereste dr. Varga Ákos főosztályvezetőt a tervezett tevékenység támogató nyilatkozatának kiadása érdekében.

2020.06.02.