Elhibázott döntések, elhibázott pályázat

Share

Ma eldőlt, hogy nem nyert a 2016-os Vasútsori óvodára beadott pályázat, mert a terv nem volt költséghatékony.
Túri Attila volt főépítész által terveztt épület kivitelezési költségeit sokallta a minisztérium. Több kritika is érte Túri úr terveit az elmúlt években és konkrétan az általa tervezett óvodaépületet is. Amellett, hogy több szakmabeli jelezte, hogy a tervek nem felelnek meg a szakmai előírásoknak, mi is láttuk és többször jeleztük, hogy kicsik az ablakok, de ezek mellett mindig az is felmerült, hogy jóval költségesebb a megépítése, mint az elvárható lenne, nem is beszélve a fenntartási költségekről. Most ezt a minisztérium döntése is igazolta. Közel 30%-kal volt költségesebb Túri Attila terve, mint a többi pályázóé, ezért nem épülhet meg pályázati támogatással az óvoda.
Kóder György képviselő úr még tegnap is azt mondta, minden esélyünk megvan a pályázati pénzre, mert a túlzsúfoltság indokolja az új óvoda építését. Sajnos a rossz pályázat felülírta ezt.
Hiba volt bezárni az intézményt 2017-ben és még nagyobb hiba volt lebontani a teljesen jó állapotú épületet, hiszen a pályázatra hivatkozva tették mindezt, úgy, hogy a bezáráskor nem biztosítottak a megszűnő helyek helyett újakat. Mesterségesen idézték elő a zsúfoltságot, és mint most végérvényesen kiderült, teljesen feleslegesen és felelőtlenül.
Ha most állna még az épület, akkor járhatnának oda továbbra is a gyerekek, ahogy az elmúlt 2 évben is nyugodtan járhattak volna.
Egy egész óvodás generáció és családjaik életét keserítette meg egy rossz döntéssorozat, ami ellen megalakulásunk óta mi is tiltakoztunk, hiszen a zsúfolt csoportokban ovisnak lenni nem könnyű. Arról nem is beszélve, hogy az óvónők, dadusok hiába vállalták a plusz terheket.
Csöppnyi vigasz, hogy az önkormányzat végre konkrét lépéseket tesz a zsúfoltság oldására. Kibővítik a Csodabogár óvodát két csoporttal, ahova önkormányzati finanszírozással járhatnak a gyerekek.
Persze ez nem végleges és teljes megoldás, az csak a Vasútsori ovi megépítése lesz, hiszen a távolság így is gondot okoz majd több családnak is.
Az előző városvezetéstől ígéretet kaptunk arra, hogy akkor is megépül az óvoda, ha nem nyer a város a pályázaton. Hamarosan találkozunk Göbl polgármester úrral és reméljük ezt az ígértet ő is fentartja.

2020.02.26.