2019-es Budakalászi Önkormányzati választási eredmények elemzése

Share

Vasárnap nagy és fogalmazhatunk úgy, hogy nem várt fordulat következett be Budakalász város vezetésében. Az eddig regnáló Fidesz többséget teljesen felváltotta egy új, nem régen alakult Egyesület többsége. Az adatokat elemezve megpróbáljuk kideríteni, mi történt.

Az rögtön az első ábrán látszik, hogy a szavazásra jogosultak száma nőtt 2014-hez, az előző választáshoz képest. Ha mind a 332 új szavazópolgár elment szavazni és Rogán László, illetve képviselő társai ellen szavaz, a legutóbbi eredmények alapján akkor sem szenvedhetett volna vereséget. Ez tehát nem lehet az ok, hiszen 2014-ben Rogán László fölényesen, 3014 szavazattal nyerte a választást. Ehhez képest most viszont csak 1997 szavazatot kapott. Nem a plusz 330 új szavazópolgár döntötte el a szavazást. Egyébként a választópolgárok számának növekedéshez Rogán László tevékenységétől nem független.
A részvételi adatok százalékos kimutatásában az is látszik, hogy jóval, közel 10%-kal többen mentek el szavazni idén, mint öt éve. Ez arra enged következtetni, hogy most sokan gondolták úgy, hogy nem jól mennek a dolgok, ideje beleszólni a város irányításába.
Azonban ez nem feltétlen jelenti azt, hogy Budakalász lakossága elfordult volna a Fidesztől. 2014-ben a Fidesz megyei listájára a 2143-an szavaztak, míg idén 2307-en. Tehát szám szerint nőtt is a Fideszt támogató szavazók száma. A százalékos adatok viszont már azt mutatják, hogy míg öt éve 54% szavazott a Fidesz listára, most csak 47%. Annak, hogy nőtt a Fidesz szavazók száma az is lehet az oka, hogy nem volt a megyei listán alternatívája, nem lehetett szavazni a 2011 Egyesületre sem, de más konzervatív pártra sem.
Míg a Fidesz támogatóinak száma nem csökkent Budakalászon, addig a Fidesz polgármesterjelöltjének drasztikusan. Fent már említettük, hogy 1037 szavazatot vesztett. Ez százalékban kifejezve is jelentős. 82%-os támogatottsága 40%-ra zuhant. Ebből arra következtethetünk, hogy nem csak az ellenzéki, de a Fidesz szavazók jó részének is gondja volt az eddigi városvezetéssel. Olyan fideszes szavazók is Rogán László ellen szavaztak, akik a pártjukból nem ábrándultak ki csak annak helyi képviselőjéből.
A magasabb részvételi arány azt eredményezte, hogy akad olyan képviselő jelölt, aki több szavazatot kapott most, mint 2014-ben, mégis elvesztette a körzetét. Ld. dr. Krepárt Tamás és Major Ede. Ez is azt bizonyítja, hogy a többlet szavazatok nem minden esetben a 2011-hez vándoroltak.
Szintén beszédes összehasonlítani a Fidesz és a 2011 eredményét, hogy melyik körzetekben volt a legnagyobb az eltérés, azaz a választói elégedetlenség. Ezek a következők:
5. számú választókerületben Gazda Géza 189 szavazattal körözte le Major Ede eddigi képviselőt, ez lényegében a Madár utcák Damjanich utcától (Ürömi úttól) északra eső részét a Prekobrdot és a Tavánt jelentik (Szentistvántelep hegy felöli rész).
6. számú választókerületben Rogán László 194 szavazattal kapott ki Forián-Szabó Gergelytől. Ez a terület Szentistvántelep északkeleti fele, a Bethlen Gábor utcától.
7. számú választókerületben Nágel István 142- vel több szavazatot kapott, mit Ercsényi Tiborné. Ez a terület Szentistvántelep Északi része a Széchenyi utcáig és a Bethlen Gábor utcáig.
A szavazók szerint ezek a legproblémásabb területek. Való igaz, hogy az elkerülő út ügye nagyon felborzolta itt a kedélyeket, de lehet, hogy a lakóparképítések vagy az ingatlanok nagyarányú eladása esetleg a korrupciós pletykák tették meg hatásukat, de azt lehet, hogy egyszerűen csak itt volt a 2011 kampánytevékenysége a legerősebb, jelöltjei a legjobban beágyazottabbak.

8. számú választókerületben Balogh Csaba eddig független, most 2011 színekben induló képviselőjelölt viszont nagy megerősítést kapott a választóktól munkájához, mert azon felül, hogy jelenlegi kihívóját, Nádházi Zsoltot 229 szavazattal lekörözte, 2014-es eredményénél is 165 szavazattal többet kapott. Ez a terület a Lenfonót és környékét jelenti, illetve a nemrég beépült Klenity területeket.

A többi indulóról azért nem ejtünk szót, mert lényegesen nem befolyásolták a végeredményt.

2019.10.17.