Nyílt levelünk Rogán László polgármester úrnak a Hírmondóban megjelent véleménnyel kapcsoltban

Share

Tisztelt Rogán László Polgármester Úr!

Eljutott hozzánk az Önkormányzat ingyen terjesztett információs lapja, a Budakalászi Hírmondó 2019 júniusi száma. Megdöbbenve olvastuk benne az ön véleményét a Vasútsori óvodával kapcsolatos munkánkról, miután alig egy hete – egy hónapos várakoztatás után – fogadott minket az irodájában. Kedélyesen, biztosított minket és a Vasútsori óvoda építését támogató 500 embert jó szándékáról. Ekkor módja lett volna személyesen is beszélni velünk aggályairól, feltenni kérdéseit és akkor „négyszemközt” nekünk is lett volna lehetőségünk erre reagálni, a tévedéseket eloszlatni, nézőpontunkat megismertetni Önnel. Ezek után erre már nem lesz lehetőségünk, hiszen Ön a nyilvánosság elé vitte téves meglátásait egy olyan felületen, ahol nekünk nem adatik meg a reagálás lehetősége.
Ezért született ez a nyílt levél. Naiv, de eltökélt törekvésünk, hogy ezúton nem csak Önt, de a nyilvánosságot is el tudjuk érni. Sajnos a város, azaz a mi közös pénzünkből megjelentetett és minden budakalászi háztartásba eljuttatott újsággal valójában nincs módunk versenyezni.

De most térjünk rá az interjúban elhangzottakra:

1. Valóban civilnek nevezzünk magunkat. Ezt azért tesszük, mert valóban azok vagyunk. Szabadidőnkben, honorárium nélkül végezzük munkánkat. Éppen ezért nincs semmilyen politikai hátterünk. Nem politikai szervezet vagyunk. Ha Önnek homályosnak tűnik a politikai hátterünk, annak minden bizonnyal ez az oka.

2. Soha semmire nem szólítottuk fel Önöket. Kértünk, javasoltunk, amikor úgy láttunk, hogy a tervezett döntések kedvezőtlenek a budakalászi gyermekek, családok számára. 2015-ben legelőször is azt kértük, hogy ne zárják be az óvodát. Ön a 2015. szeptember 24-ei testületi ülésen a következőket mondta: „Az az óvoda nem életveszélyes, mert ha életveszélyes lenne, nem lehetne benne gyermek [… ] de nagyon, nagyon, nagyon a végét járja.” „Arra az épületre most a legutolsó számítás alapján már 10 millió forint fölött kéne rákölteni.” Akkoriban is már zsúfoltak voltak a csoportok, a fent említett összeg pedig eltörpült az abban az időben a többi kalászi óvodaépületre költött összegektől. Sajnos önök a racionális indokokkal alátámasztott javaslatunk ellenére is az óvoda bezárása mellett döntöttek, így 50 férőhely esett ki a kalászi óvodai ellátásból immár 2 éve.

3. Ahogy azt a személyes találkozónk alkalmával is egyértelműen elmondtuk, mi soha nem állítottunk, nem híreszteltük, hogy az óvoda telkén lakópark épülne, sőt aki ezt mondta, azt megnyugtattuk, hogy ez nem is lehetséges, hiszen a terület besorolása intézményi közterület, lakóingatlan itt nem építhető. Ezeknek a szóbeszédeknek az alapja minden bizonnyal az, ahogy Önök az elmúlt években Budakalász ingatlanvagyonával bántak. Nekünk ehhez nincs közünk, nem korrekt ebbe belekeverni minket. Hiszen ön volt az, aki azt állította, hogy „ott nem tud óvoda alakulni soha többet” (2015.09.24.), nem mi.

4. Nem vádaskodtunk, amikor arról tudósítottunk februárban, hogy a 2018-ban óvodaépítésre szánt összeg nincs elkülönítve az idei költségvetésben. Ez tény, amit ön is megerősített a költségvetés elfogadásakor zajló vitában.

5. Az, hogy a megtakarítás összege emelkedett nem értelmezhető, hiszen tavaly a következő volt az ígéret: „A Vasút soron így 50 gyermek befogadására alkalmas intézményt kíván építeni a város 2019-ben. „ és ”a jövő évi költségvetés tervezésekor újabb 150 millió forint kerülhet a mostani összeg mellé, ami a mintegy 300 millió forintos beruházási költséget fedezheti.” Jelenleg is távol állunk mindkét ígérettől.

6. Az aláírásgyűjtést a költségvetés elfogadása után, 2019. február 27-én kezdtük éppen azzal a céllal, hogy legalább a maradvány kerüljön újból az óvoda építésre elkülönítésre. A maradványösszeg elkülönítése május végén történt meg, Addigra már közel 500 aláírás gyűlt össze az ügy mellett.

7. Ha önök nem engednek a politikai nyomásnak, akkor mégsem építik meg a Vasútsori óvodát 2020-ban? Mert a fent említett aláírások az óvoda építése mellett bizony erős politikai nyomás a város lakóinak részéről.

Sajnálattal látjuk, hogy ahelyett, hogy megköszönné a budakalászi családok eddigi türelmét, sárdobálásba kezd. Elítéljük a közelgő kampány hevében íródott szavakat, nem csak azért mert nem igazak, hanem azért is, mert méltatlanok egy olyan szervezettel szemben, akik sem szándékuk, sem szervezeti formájuk szerint nem indulnak majd a választásokon, ellenben politikai színezettől függetlenül az itt lakók érdekeiért igyekszik tenni.

Mi eddig is átláthatóan, következetesen, egyenesen és őszintén kommunikáltunk, kérjük, tegye ezt Ön is!

Tisztelettel:
CivilKalász társaság tagjai
2019.június. 12.