Egyeztetés a polgármesterrel a Vasútsori óvodáról

Share

A Vasútsori ovi ügye kapcsán kértünk időpontot még egy hónapja, tegnap sikerült találkoznunk Rogán László polgármester úrral.

Nyugodt hangulatú találkozón vettünk részt tegnap a polgármester úr fogadóóráján. Ercsényi Tiborné alpolgármester asszony is jelen volt, akit igyekeztünk megnyugtatni, ne vegye zokon, hogy az először lemondott találkozókor nem egyeztettünk vele, csupán annyiról van szó, hogy azzal szerettünk volna találkozni, akitől a találkozót kértük. De örülünk, hogy tegnap ő is ott volt és időt szánt ránk és az ovi ügyére.

Megtudtuk, hogy idén augusztusban elbontják az épületet, januárban sort kerítenek a meghívásos közbeszerzés kiírására, s reméli a polgármester úr, hogy egy tavaszi építkezés kezdés után 2020 szeptemberében megnyithat az óvoda. Ha a június 30-ig tartó pályázaton nem nyer a város, az óvodát akkor is megépítik – erre ismét ígéretet kaptak a budakalászi családok.

Bár a találkozó végül csak akkor valósulhatott meg, mikor a február óta tartó kampányunk után múlt csütörtökön elfogadták az óvoda építéséről szóló javaslatot, mindenképp érdemes volt elmennünk és első kézből információkat kérni a folytatás, megvalósítás lépéseiről.

Mivel nyomon szeretnénk követni az eredményeket a pályázat számát már többször kértük, mind szóban a bizottsági ülésen, mind alpolgármester asszonyhoz címzett levélben, írásban ezt azonban a tegnapi találkozónkon sem tudtuk meg. Újra kérni fogjuk írásban a polgármester úrtól, tegnap azt mondta, hogy ez nem titkos, elő tudják keresni nekünk.

Ismét szóba került, hogy a jelenlegi csoportok mennyire zsúfoltak vagy sem. Polgármester úr elmondta, hogy szerinte „senki nem lesz lelki sérült, ha a csoportjába 3 gyerekkel több jár”, illetve hogy „ő maga annak idején 40 fős csoportba járt”, bár azt ő is elismerte, hogy ennek nincs relevanciája a jelenlegi helyzetre. Mi átnyújtottunk egy fejezetet egy 2014-es tanulmányból, mely a magas csoportlétszámok következményeit – pedagógusok esetén például már középtávon is kiégés, akár pályaelhagyás, gyermekek esetén pedig magatartászavarok, elmaradt fejlesztés – vizsgálta.

Betekinthettünk az új épület kivitelezési tervrajzaiba, hangulatos, szép épületet láttunk (Túri Attila volt főépítész, városunk díszpolgára a tervező). Ezek hamarosan elérhetőek lesznek a városi honlapon, alapos tanulmányozás után elküldjük majd észrevételeinket Kassai-Szoó Dominika főépítész asszonynak.

Felajánlottuk, hogy segítünk lenyírni a méteres gazt az ovi udvarán, de biztosítottak minket afelől, hogy ezt kezelni fogják ők maguk.

Távozáskor még átnyújtottunk egy-egy ovis kitűzőt, s abban maradtunk, hogy ez lehet az egyik közös nevező köztünk, hogy mindnyájan szeretjük és szeretnénk a Vasútsori ovit.

2019.06.04.