Mindenki szerint kevés az óvodai férőhely

Share

Befejeződött az óvodai férőhelyekkel kapcsolatos szavazásunk. 130-an szavaztak, 98%-uk szerint kevés az óvodai férőhely, az önkormányzat ezt cáfoló tájékoztatása ellenére is.
Megnéztük a tényeket, hogy kiderüljön a választók vagy a vezetők látják jól a kérdést.

Önkormányzat szerint: 461 gyermek jár óvodába, összesen 510 férőhely van, még 50 gyermek elhelyezése megoldható lenne.

Valóság: 18 csoport van.
A Közoktatási törvény szerinti az átlaglétszám 20 fő/csoport, azaz 360 fő lehet,
de maximum 25 fő/csoport, azaz 450 fő,
ami a képviselőtestület engedélyével még 5 fővel növelhető. 30 fő/csoport, azaz 540 főre lehetne növelni, de ehhez minimum 60 nm-es csoportszobák kellenének, így nem megoldható minden csoportnál. Úgy jön ki az 510 férőhely, ha minden csoport a teljesítőképessége maximumát teljesít. Épp annyi hely van a csoportszobában, hogy az ágyakat le lehessen tenni a délutáni alváshoz.

Ehhez képest jár 461 gyermek óvodába. Ez 11 fővel több, mint a törvény szerinti maximum. Erre nehéz ráfogni, hogy több, mint elég az óvodai férőhely Budakalászon.
Fizikailag nem fér el több gyermek az óvodákban. Rejtély, hogy hol férne el további 50 gyermek.

Forrás az önkormányzat honlapján megtalálható rendeletek, határozatok, ill. a Köznevelési törvény.

Az önkormányzat alapvető feladata lenne a hiteles tájékoztatás. Az emberek félrevezetése nem elfogadható megoldás arra, hogy a hibás döntéseket védjék, kisebbítsék vagy eltusolják. Ezekért felelősséggel tartoznak a választóknak, amit vállalniuk is kellene. Jogunk van a hiteles tájékoztatáshoz!

2019.04.18.