Kiket választunk, hogy áll össze a testület? Ki lesz a polgármester?

Share

Mostanában egyre több hozzászólás foglalkozik az ősszel lezajló önkormányzati választásokkal a mi oldalunkon is, de úgy látjuk, máshol is. Ez adott okot nekünk, hogy átgondoljuk és összefoglaljuk, hogy mi is történik majd októberben.

Az önkormányzati választáson a megyei és helyi önkormányzati képviselőket és a polgármestereket, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselőket választjuk meg. A választáson azok vehetnek részt, akiknek az adott településen és megyében van az állandó lakcímük és betöltötték a 18. életévüket. A nemzetiségi önkormányzati választáson az szavazhat, aki megadott határidőig az adott nemzetiséghez tartozónak vallja magát.
A választáson mindazok jelöltethetik magukat, akik választójoggal rendelkeznek, akár a külföldön élő magyar állampolgárok is elindulhatnak a választáson; a helyben lakás nem feltétel. Így Budakalász is kaphat akár budapesti képviselőket is elméletben.

A megyei közgyűlés választása
A települési önkormányzatok mellett minden megyében területi, vagy más néven megyei önkormányzatok is működnek, amelyek elsősorban több települést átfogó koordinációs, területfejlesztési és vidékfejlesztési feladatokat látnak el. A megyei közgyűlés választásakor az egész megye egyetlen választókerületet alkot, ahol mindenkinek egy listára van lehetősége szavazni. Nem egyéni jelöltekre szavazunk tehát, hanem egy párt vagy egyesület listájára. A listák ezután egy matematikai számítás alapján jutnak mandátumhoz. A megyei közgyűlések képviselőinek száma a megye egészének a lakosságától függ. Pest Megyében az 1 millió 290 ezer lakos 14 képviselőt választ a megyei közgyűlésbe.
Az a párt állíthat listát, amely a megyei lakosság 0,5%-ának megfelelő ajánlást össze tud gyűjteni. Pest Megyében ez 6465 ajánlást jelent nagyjából.
A mandátumkiosztás az ún. D’Hondt-módszerrel történik; de csak azok a pártok kapnak mandátumot, amelyek a szavazatok 5%-át elérték.

A települési önkormányzati választás
A képviselő-testület választásának szabályai attól függnek, hogy a település lakossága meghaladja-e a 10 000 főt. A képviselő-testület létszáma itt is a település lakosságától függ. A polgármestert külön választjuk meg. Ő tagja és egyben vezetője is a képviselő-testületnek.
Budakalász lakossága már meghaladta a 10 ezer főt, ezért a települést egyéni választókerületekre osztották fel. Számukat törvény határozza meg. Budakalászon 8 választókerület van. Minden körzetben a jelöltséghez a lakosság 1%-ának ajánlása szükséges és a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz a képviselő. minden választópolgár csak 1 jelöltre szavazhat.
A képviselőtestületbe kétféleképpen lehet bekerülni.

– Képviselő lesz egyrészt minden választókerületben az a jelölt, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta.
– Másrészt, ha valaki egy párt vagy egy egyesület színeiben indul, akkor lehetősége van kompenzációs listáról is bekerülni, még ha nem is ő kapta a legtöbb szavazatot.
Nemzetiségi választást ott lehet kiírni, ahol a legutóbbi (2011-es), önkéntes bevalláson alapuló népszámlálás adatai szerint legalább 25-en az adott nemzetiséghez tartozónak vallják magukat. de csak azokon a helyeken tartják meg a szavazást, ahol (településnagyságtól függően) legalább három vagy négy jelölt indul, és mindegyikükre legalább öt érvényes ajánlás érkezik. Egy nemzetiségi választópolgár nemzetiségének több jelöltjét is ajánlhatja. Az októberi nemzetiségi választáson egyszerre tartják a helyi, a területi és az országos nemzetiségi önkormányzati választást. Budakalászon két nemzetiségi önkormányzat működik: német és szerb. 2002-en ruszin, míg 2006-ban cigány nemzetiségi választás is volt a településünkön.
Körzetek:
1 körzet: 1115 fő, szükséges ajánlás: 11 fő
2. körzet 1091 fő, szükséges ajánlás: 11 fő
3. körzet 1122 fő, szükséges ajánlás: 11 fő
4. körzet 1114 fő, szükséges ajánlás: 11 fő
5. körzet 1139 fő, szükséges ajánlás: 11 fő
6. körzet 1072 fő, szükséges ajánlás: 11 fő
7. körzet 1096 fő, szükséges ajánlás: 11 fő
8. körzet 1079 fő, szükséges ajánlás: 11 fő
Összes választópolgár:8831

A képviselővé nem vált jelöltekre leadott szavazatokat patronként, jelölő szervezetekként összeadják,
abban az esetben, ha párt:
– a körzetek legalább felében állított jelöltet,
– és a kompenzációs szavazatok száma eléri az 5%-ot.
Mindez azt jelenti, hogy akkor is esélye van egy adott jelöltnek mandátumot szerezni, ha nem rá szavaztak a legtöbben. A kompenzációs lista célja, hogy ne vesszenek kárba a vesztes jelöltre leadott szavazatok sem. Azonban ez a cél csak akkor valósul meg, ha az adott jelölt nem függetlenként, hanem egy párt vagy egy egyesület színeiben indul, a független jelöltek ugyanis nem gyűjthetnek töredékszavazatokat.
Ezek alapján osztják ki a törvényben meghatározott mandátumszámot, ez nálunk 3 db. így összesen 11 képviselőnk van a testületben.

Polgármester-választás
A polgármesteri választás egyfordulós. Jelöltté váláshoz jogszabályokban megszabott számú ajánlás kell. 10 000 lakost meghaladó, de 100 000 vagy annál kevesebb lakosú település esetén legalább 300 választópolgártól kellett ehhez ajánlást szerezni. A polgármester a legtöbb szavazatot kapó jelölt lesz. Nincsen érvényességi küszöb, azaz az eredmény érvényes lesz, függetlenül attól, hogy hány ember megy el szavazni a városban.

Hogy mikor kerül megrendezésre a választás, azt Áder János köztársasági elnök dönti el. A törvény csak azt szabályozza, hogy a választásokat 5 évente, októberben kell megtartani. Ebben a hónapban nemzeti emléknap és egy nemzeti ünnep is van, október 6.-a és 23-a, ami megnehezíti az ideális időpont kijelölését. Idén a lehetséges időpontok: 6. 13., 20., 27.

2019.07.17.