Elfogadta a testület a lakásrendeletet

Share

Tegnap a képviselőtestület újra napirendjére tűzte és elfogadta az új lakásrendeletet változtatások nélkül.
A honlapon 18-án jelent meg az információ, hogy 24-én bizottsági ülésen fogják tárgyalni a tervezetet, 25-én pedig testületületi ülésen szavaznak róla. Közben volt egy 4 napos hosszú hétvége, így nem maradt sok ideje a képviselőknek felkészülni a sem a bizottságban való tárgyalásra, sem a szavazás előtti áttekintésre sem nekünk reagálni.
Beszéltünk néhány képviselővel a népjóléti bizottságból (azt legalább elértük, hogy ők is tárgyalhassák), akik meglepődtek, hogy módosítás nélkül kerül eléjük a rendelettervezet. Emiatt először arról is szó volt, hogy leveszik napirendről és nem támogatják.
Később az önkormányzatból azt az információt kapták, hogy ha nem szavazzák meg a rendeletet, akkor nem tudnak szerződéseket kötni a bérlőkkel és ezzel akadályozzák az önkormányzat munkáját és a bérlőknek is hátrányt okoznak, mert nem lesz érvényes szerződésük. Ezért végül letettek arról, hogy ellehetetlenítsék a rendelet megszavazását.
Ez persze butaság, hiszen az előző rendelet érvényben volt és az alapján, az abban szereplő feltételekkel eddig is köthettek volna szerződést, de már hónapok óta nem tették. Vártak az új rendeletre, ami jóval kedvezőtlenebb a bérlőknek.

Kaltner képviselő úr, aki a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke azt mondta aktivistánknak hogy persze, hogy nincs változás a rendeletben, mert nem ment be erről tárgyalni az önkormányzatba, pedig ő mondta neki az előző, szeptemberi ülés után, – ahol levették végül a napirendről ezt a rendeletet, -, hogy menjen. Akkor már pár napja elküldtünk egy szakértő által megfogalmazott véleményt írásban minden képviselőnek, ebben minden javaslat is benne volt, amivel a rendelet elfogadható lehetne. Nem értettük, hogy kivel és mikor kellett volna tárgyalnunk még erről.

Végül tegnap délelőtt még az ülés előtt újra elküldtük ezeket, harmadszor kérve, hogy vegyék figyelembe a javaslatokat és ajánlásokat.

Balogh Csaba képviselő úr megkérte aktivistánkat, hogy mennyen el a testületi ülésre, ő majd kér neki szót és akkor mondja el a problémákat, illetve a javaslatokat a testületnek. Ő el is ment, de Balogh kérését a testület leszavazta, így nem szólhatott. Rogán polgármester úr azt mondta neki (úgy, hogy nem reagálhatott rá), hogy a közmeghallgatáson hallották már a mondanivalóját, most nem hallgatják meg újra…. Végül egy nem és egy tartózkodás mellett megszavazták a rendeletet.
Ha kíváncsi vagy a rendeletre, itt találod: http://www.budakalasz.hu/wp-content/uploads/2018/09/lakás-r-tervezet.pdf
Ha kíváncsi vagy a javaslatainkra, itt találod: http://civilkalasz.hu/a-civilkalasz-velemenye-a-2018-09-26-an-targyalt-uj-lakasrendeletrol/

2018.10.26.