Járdaépítés a Sport utcában

Share

Talán nem mindenki közlekedik gyalog a Sport utcában, ami a Budakalász HÉV állomástól az Omszk-tó felé vezet, ezért úgy gondoltuk, leírjuk, mi itt a valódi helyzet.

Az önkormányzat nemrég egy szörnyű állapotban lévő járdaszakaszt újított itt fel, amit azonban – nem csak az állapota miatt, – kevesen használtak. A városi média tájékoztatása szerint a cél a gyalogos közlekedés biztonságosabbá tétele volt, ahogy az alábbi idézetek igazolják:
Új járda épül a Sport utcában címmel
„A kényelmesebb, biztonságosabb közlekedés biztosítása érdekében az Önkormányzat a túloldalon felújíttatja a régi, rossz állapotú járdát és új, térkővel borított felületet hoz létre.” 2018. június 29.

Gyalogút a Sport utcában a szabályos közlekedésért címmel
„A régi gyárépület mentén vezető járda mellett most új lehetőséget is biztosít a város a tó felé igyekvők számára a szabályos gyalogosközlekedés elősegítése érdekében.” 2018. július 17.

A valóság azonban az, hogy ezzel nem oldódott meg az itteni gyalogos közlekedés problémája, hiszen a járda a semmiből a semmibe vezet, miközben kényelmetlen is a gyalogosok számára, ezért kicsi a valószínűsége, hogy sokan választanák ezt az útvonalat.

Már régebben is érdekelt minket, hogyan döntenek bizonyos szakaszok rendbetételéről, ezért a 2016-os Közmeghallgatáson rá is kérdeztünk erre. A következő választ kaptuk:
„Az utak, járdák felújításának sorrendjét a használatból adódó specifikumok alapján határozza meg a képviselő-testület. Magyarán a legrosszabb állapotban lévő járdával kezdjük a felújítást, illetve ott, ahol a legnagyobb a forgalom.”

Ez a járda szakasz valóban nagyon rossz állapotú volt, de nem nagyforgalmú, többek között azért, mert sehova sem vezetett csak vissza az úttestre.
A Sport utca – Vasút sor sarkán az új járda továbbra is az úttestre vezeti a gyalogosokat. A HÉV állomásig egyik oldalon sincs járda, így az úttesten vagy az útpadkán tudnak csak közlekedni az arra járók. A sínek felé vezető járda pedig nem csak nagyon szűk, de évekkel ezelőtt meg lett bontva, viszont a javítása elmaradt. Ha a gyalogosok védelme a cél, ezeket a problémákat is orvosolni kellene.

A Sport utcai új járda vége egy meredek emelkedőben végződik. Ezen a szakaszon a másik oldalon sincs kiépített járda, ezen az oldalon viszont a kitett plakátok tanúsága szerint az önkormányzat engedélyével parkolnak az autók a járdán a hídig. A híd után csak az úttesten vagy a másik oldalra átkelve folytatható az út a tó felé. A átkelés itt viszont veszélyesebb, mert nincs zebra, mint az utca elején. Mivel az átkeléssel és a másik oldalon futó járda használatával kerülniük kellene, így a gyalogosok a hídtól többnyire továbbra is az úttesten folytatják útjukat. Ezért bár valóban hasznos, hogy ezt a nagyon rossz állapotú szakaszt rendbetették, hiú ábránd ettől várni a gyalogos közlekedés javulását, hiszen a gyalogosoknak kényelmetlen és értelmetlen a használata, leszámítva persze az ott élőket.

Egy előnye azonban van ennek a szakasznak, a másik oldallal szemben. A másik oldallal ellentétben, ahol télen kivágták a fákat, itt van árnyék és ez ebben a nagy melegben nagyon hasznos tud lenni. ?

2018.08.10.