Újra lakossági felmérés zajlik Budakalászon

Share

2014 májusában és decemberében egy pályázat keretében lakossági felmérést végzett két kutatócég az önkormányzat megbízásából. Az Európai Unió 22 millió forinttal támogatta a projektet. Mobil és vezetékes telefonon kérdeztek meg alkalmanként 500 lakost, ahogyan azt most is teszik. Mivel a hivatal visszatérően hivatkozott erre a felmérésre a Klisovác utcában épülő iskola kapcsán, megnéztük, mi is ez. Most, hogy újra ilyen felmérés zajlik, újra aktuális a téma.

A kulcsszó a reprezentativitás. Ez teszi lehetővé, hogy a válaszokat a teljes lakosságra is érvényesnek tekinthessük. Egy egyszerű példán szemléltetve, mit tehet ennek hiánya: ha egy osztályban 15 fiú és 15 lány van, de mi csak a fiúkat kérdezzük meg, mi legyen a délutáni program, könnyen lehet, hogy fociznia kell majd a lányoknak is.
Kiket kérdeztek meg a 2014-es felmérésekben? A válaszadók 33 illetve 34 % volt csak férfi. De még furcsább, hogy a megkérdezettek 57% nyugdíjas volt. Ez az arány az országos átlag kétszerese.

Ugyanilyen fontos, hogy mit és hogyan kérdezünk meg: „Budakalász további erőfeszítéseket tesz a jelenleg szűkös iskolai kapacitás bővítésére. Ön mennyire tartja fontosnak a városvezetés ezen törekvéseit?” – szólt a kérdés. A problémát senki nem vitathatja, ki ne válaszolná erre azt, hogy ez egy nagyon fontos törekvés. Vajon ennek a kérdésnek a támogató megválaszolása egyenértékű azzal, hogy a lakók szerint a nekik járó pénzből a Klisovác utcában építsünk egy iskolát az állam számára? Netán arra is gondolhatott a válaszadó, hogy a meglévő iskolákat szeretné az önkormányzat bővíteni, de ezt a válaszában nem tudta érvényre juttatni.
Más kérdések megfogalmazása is adhatott félreértésekre lehetőséget. „Az Omszk-tó partján pályázati pénzek bevonásával fejlesztéseket tervez az önkormányzat (szabadtéri fittnesz eszközök, padok, későbbiekben fürdőzési lehetőség). Ön mennyire tartja fontosnak a terület fejlesztését? – így a kapcsolatos kérdés. Természetesen erre is igen pozitív válaszok érkeztek. De kiadott „nagyon fontos” osztályzatot azért mert újra strandolni szeretett volna a tóban (amit talán már akkor sem gondoltak komolyan)? És miért épp a futópályát építették meg először, mikor az nem is szerepelt a kérdésben?

Ne essen félreértés, nem vitatjuk a futópálya hasznosságát, de innen már csak egy lépés, hogy feltegyék azt a kérdést, hogy „Akarják-e, hogy fejlődjön a város?” és ha ezt elég sokan akarjuk,- miért is ne akarnánk, – akkor erre hivatkozhat a városvezetés lényegében bármilyen beruházáskor a döntés legitimálásaként.

A 2014-es felmérés eredményeit itt találhatók:
http://www.budakalasz.hu/onkormanyzat/palyazatok/arop-szervezetfejlesztes/

Arra buzdítunk, nézd meg te is és döntsd el, hogy tényleg teljeskörű felhatalmazást adnak az abban található megállapítások a városvezetés számára, hogy több, mint 2 milliárd elköltsenek a Budakalászikkal való egyeztetés nélkül.
Amikor csörög a telefon és a kérdezőbiztos felteszi a kérdéseit, kérlek gondold végig a fentieket a válaszod előtt!

2017.10.27.