Nagy a zaj (baj) Budakalászon…

Share

A szentistvántelepi elkerülő ügyében a közúti zaj és légszennyezés aktuális kérdés, de sajnos nem ez az egyetlen zaj és légszennyezés településünkön.

A közelmúltban két hasonló ügyben is megkerestek minket lakótársaink. Arról panaszkodtak, hogy lakhelyük közelében működő vállalkozások zaja és pora ellehetetleníti az életüket.

A Lenfonó gyár területén található a hulladékudvar, a zöldhulladék feldolgozó és több ipari tevékenységet űző telephely zaja beteríti a környező lakóterületeket. Településünk egyik legértékesebb területén olyan jellegű tevékenységek zajlanak, melyek helye nem ott lenne, de sajnos eddig egyik városvezetés sem merte felvállalni, hogy ésszerű és megvalósítható terveket alkosson a város belső területének újra élhetővé tételére.
Pedig, ha megnézzük településünket a Lenfonó és a jelenleg kirakodó piacnak használt területek jelenthetnék a kapcsolatot a településrészek között, a mai szétválasztás helyett összeköthetné a településrészeket.

A másik szégyenletes zaj és légszennyezési forrás a Holló völgyben létesített törmelék lerakó és feldolgozó telephely. Egy helyi vállalkozó a település helyi védettség alatt álló területeinek szomszédságában az önkormányzat támogatásával a művelés alól kivonta a mezőgazdasági területeket és azon törmelék lerakatot létesített. A területnek nincs megfelelő vízelvezetése, a csapadék bemossa a talajba a szennyezőanyagot, de a hulladékkal közvetlenül is szennyezi a telek mellett található patakot.
Az Önkormányzat, hogy segítse a vállalkozót, még a környezetvédelmi rendeletét is módosította, hogy a környezetrombolás jogszerű legyen.
A törmeléklerakó mellett egy aprítóberendezést is üzemeltet a vállalkozó a szomszédos területen, mely az uralkodó szélirány miatt az egész környéket, közvetve a település többi részét is szennyezi. A környéken a napközbeni zajterhelés sokszor elviselhetetlen az ott lakók számára. A törmeléket szállító teherautók a madár utcákon közlekednek, ahol rengetek gyerek játszik az utcákon, de sokszor megrakottan a Mély utca és Kőbányai út vonalát használják, melyek erre szintén nem alkalmasak. Állapotuk gyorsan romlik a plusz terhelés miatt.

Ha megnézzük, hogy a vállalkozó az elmúlt néhány évben közel félmilliárd forintos megrendelést kapott az Önkormányzattól olyan pályázatok útján, ahol a megrendelő kéri fel az ajánlatadókat, így lényegében „direkt” megbízásokat adva, már kicsit érthetőbb az elnéző vagy érdektelen magatartás.
Október 2-án a lakók egy csoportja felkereste a Polgármester urat, aki a felelősséget hárította.
És mit tesz a fenti ügyekben az Önkormányzat? A helyi képviselők semmit.
A Polgármester Úr azt mondja, nem az ő hatásköre, de a környezetvédelmi rendeletet vagy a szerződéseket ő írja alá, így mindenképp az ő felelőssége a lakosság ilyen jellegű károsítása. Meg amúgy is, elvileg ő irányítja a települést, neki kell a helyi lakók érdekeit képviselni. A jegyző úr pedig sajnos csak a vállát vonja, szintén a felelősséget lerázva magáról, holott az engedélyeket és hozzájárulásokat az ő hivatala jegyzi.
……..
Az ügy eljutott az országos médiába is. Az alábbi riport a tegnap esti Tények-ben került bemutatásra. Ugyan nem mindenben pontos, mégis képet ad az esetről.

2017.10.24.