Válaszunk Márton András nyilt levelére

Share

Tisztelt Márton András!

Olvastuk nyílt levelét, erre reagálunk. Mivel Ön nekünk nem, csak a nyilvánosságnak juttatta el a levelét, ezért mi is a nyilvánosság előtt válaszolunk.
Először is szeretnénk megköszönni eddigi munkánkat elismerő szavait.
A fennállásunk óta, sőt még a csoport megalakulása előtt, – amikor a Vasútsori óvoda megszüntetése ellen küzdöttünk, – Ön komoly segítője volt munkánknak, amiért ezúton is kifejezzük köszönetünket. Épp a régóta meglévő személyes kapcsolatok miatt is furcsálljuk, hogy most ilyen távolságtartó módon üzen nekünk. Nagyon reméljük, hogy akaratunkon kívül nem bántottuk meg Önt!
Ezúton szeretnénk megnyugtatni, hogy hűek maradunk önmagunkhoz és továbbra is egyik fő célunk – az emberek bevonása mellett a közéletbe – a város vezetése feletti civil kontroll. Mint eddig is pártatlanok és függetlenek vagyunk. Nem vagyunk viszont hatóság, nyomozó szerv vagy hivatal. Továbbra is családjuk, munkájuk mellett a köz ügyeire figyelmet szakító lakók vagyunk, akiknek fontos annyira a városuk, hogy érdemben törődjenek is vele. Civilek vagyunk és azok is maradunk.
A 2011 Egyesület programját többek között azért is támogattuk, mert a gazdasági döntések átláthatóságát és tisztaságát ígérték. Épp ezért ennek betartása különösen fontos számunkra.
A személyeskedés viszont soha nem volt kenyerünk, ezt Öntől sem vártuk volna, annál is inkább, mert amiket tényként leír, nem valósak. Valótlant állítani nem elfogadható szerintünk, pláne egy olyan levélben, ami tiszta közéletet kér számon másokon.
Itt szeretnénk leszögezni, bár sok helyen megtettük már, hogy sem anyagi, sem egyéb haszna nincs a CivilKalász csoportnak, sem tagjainak a Budakalászon történt hatalomváltásból. Aki mást állít, nem mond igazat.
Eddig és ezután is fontos szempontunk lesz, hogy – Önnel ellentétben – csak valós ellenőrzött információkat fogadunk el és adunk tovább, szakmai dolgokban, szakértőkhöz fordulunk, véleményünket nem elhamarkodottan, hanem kellő körüktekintés és utána járás után fogalmazzuk meg. Ehhez azonban időre van szükségünk.
Ez az ön által felvetett esetre is igaz. Jelenleg jogi segítséget keresünk, információkat gyűjtünk. Ehhez minden segítő szándékot szívesen veszünk, hiszen lehetőségeink korlátozottak sok tekintetben, időben, szaktudásban, anyagiakban.
Valóban posztoltunk a polgármesteri jutalmakkal kapcsolatban, de ennek nem az volt a célja, hogy eltereljük a figyelmet a két új alkalmazott jutalmáról, hanem az, hogy kifejezzük örömünket amiatt, hogy a rossz gyakorlat a továbbiakban nem folytatódik. Sajnos írása figyelmen kívül hagyja, hogy a jutalmakkal és az azokról megjelent cikkekkel is foglalkoztunk egy előző posztunkban, ahol leírtuk, hogy:
„Így tehát összességében sikerült sokat spórolni, bár ettől még komoly gondnak tartjuk, ha olyanok is kaptak jutalmat, akik csak pár hete dolgoztak akkor a hivatalban.”
Talán megérti, hogy ezek után sorai megdöbbentettek minket, miszerint:
„miközben egy szót sem olvastunk a büntetőjogi felelősséget is felvető mostani jutalmazás kritikájaként.”
A fenti sorok talán csak elkerülték figyelmét és nem szándékos volt a figyelmen kívül hagyásuk.
Mi foglalkozunk a cikkekben leírt esettel, posztolunk róla, tájékoztatjuk a lakosságot. Az MSZP-DK helyi szervezete, Ön foglalkozik vele, posztolt erről? Szeretnénk megkérni, hogy tagjait, szimpatizánsait erről is tájékoztassa oldalán. Ha bejelentést kíván tenni a jutalmazások miatt, nagyon szívesen segítünk, hogy hol és hogyan teheti meg.
Reméljük levelünkkel sikerült eloszlatnunk félelmeit és a felmerült félreértéseket!
Köszönjük az elmúlt öt éves képviselői munkáját!
Kérjük, hogy a későbbiekben, ha véleménye, javaslata van a munkánkkal kapcsolatban, azt hozzánk is juttassa el, ne csak a nyilvánosságnak.
Maradunk tisztelettel:
a CivilKalász csapata

Márton András nyílt levele:

Tisztelt Civilkalász!
Az önök kezdeményezése egy csodálatos dolog, kérem maradjanak hűek a kezdeti célokhoz, elvekhez.
Tisztában vagyok vele, hogy a választások óta, az egyik alapítójuk, Hollósi-Györgyei Nóra és másik alapítójuk, Haragos Ágota férje már az önkormányzatnál dolgozik, de mégis azt kérem, maradjanak pártatlanok. Önök elindítottak egy civil kezdeményezést, amelynek köszönhetően az előző városvezetés kapott egy óriási pofont, megmutatták, hogy egy helyi összefogás igenis legyőzheti az erősebbnek hitt országos pártot is. Ez mindennél jobban bizonyítja, szükség van egy pártatlan, civil erőre.
Viszont, ha Önök mégsem maradnak pártatlanok, azon az alapon, ha az „ismerős” „lop” akkor az nem is „lopás”, csak egy kis huncutkodás, akkor Önök többet ártanak tisztességes civil városvezetésben vetett hitnek, mint száz politikus.
Miért írom ezen levelem?
Az új városvezetésről kiderült, hogy a személyes ismerőseiknek, Rehákné Dócs Zsuzsanna és Dr. Sergyánné Kis Bernadett részére érdemi munkavégzés nélkül 350 és 400 ezer Ft-os jutalmat osztogat. Önök a felelősségre vonás követelése helyett megjelentettek egy, az előző vezetés jutalmazását kritizáló (hozzáteszem jogosan) posztot, miközben egy szót sem olvastunk a büntetőjogi felelősséget is felvető mostani jutalmazás kritikájaként.
Tisztában vagyok személyes felelősségemmel is, hisz az előző rendszerben képviselő voltam. Már tudom, hangosabbnak, harcosabbnak kellett volna lennem, de pont ezért fordulok kéréssel Önökhöz.
Én nem követem el ugyanazt a hibát és már hangosan harcolok a tisztességes közéletért. Kérem járjuk ugyanazt az utat és küzdjünk azért, hogy a város végre ne csak egyes Döbrögi urak játékszere legyen, ne lehessenek kétes ügyek!
Márton András
MSZP-DK

2020.02.17.