Kutyás fórum a Faluházban

Share

Tegnap a 2011 Egyesület Kutyás Munkacsoportjának kezdeményezésére a Faluházban Kutyás Fórumon vettünk részt.
A beszélgetést Simon Péter vezette.
A Budakalászi kutyás rendelet megalkotásához szükséges teendőket Ormándlaki Balázs mutatta be. A folyamat első lépései a munkacsoport szervezése, fórum(ok), vélemények begyűjtése, összegzése, ezután történhet meg a rendelet létrejötte.
Az önkormányzat részéről egy bizottsági tag, valamint a Környezetgazdálkodási osztály vezetője volt jelen.
Meghívott résztvevő volt az EB-OVO Egyesület két képviselője is, Fehér Zsuzsa és Vass Viktória, továbbá a Budakalászi Kutyások facebook közösség adminja.
Üdvözítő volt és a párbeszéd részéről nagyon fontos, hogy a lakosság részéről mind a kutyások, mind a nem-kutyások képviseltették magukat!
A közönség soraiban ott voltak a helyi állatorvosok, és meghívást kapott a Kalászi Kutyaiskola és a KutyaFarm is.
Czinke Zsuzsanna, helyi képviselő bevezetője után az EB-OVO Egyesület mutatta be tevékenységét, edikációs programját, közös munkáját az önkormányzatokkal valamint eddig elért eredményeit és a már megvalósult célokat :
-póráz rendelet
-szabad kutyázás kézikönyve
-Vera és Bruno története
-„kutyád is bejöhet” vendéglátóhelyek, boltok
-„Vedd fel” – a kutyakakit
-edukáció
-érzékenyités iskolákban, óvodákban
-Gazdi magazin
-Kutyás Critical Mass -a ZöldEb szervezésében
-kutyabarát strandok listája
-erdei etikett
Az EB-OVO-s hölgyek elmondták, hogy egyre népszerűbbek a kutyabarát szálláshelyek, egyre több kutyapanziót vehetünk igénybe.
Az ebösszeírás nagy segítséget nyújthat az önkormányzatoknak abban, hogy a kutyák számához igazítsák a létesítendő kutyafuttatók számát. Zuglóban például húsz kutyafuttató van – beleértve az erre kijelölt nyílt és kerítéssel körülvett területeket.
Jó példákat is bemutattak: kutyás élménypark a Szépvölgyi útnál, utcai kutyavécé a Pozsonyi utcában.
Elmondták, hogy a városban élő nem kutyás embereket tipikusan ilyen sorrendben zavarják a kutyákkal kapcsolatos velejárók : kaki, pisi, hangos ugatás, póráz nélküliség.
Magyarországon igény már lenne rá, de még igen limitáltak a lehetőségek a kutyák és a gyerekek együttjászására – vegyes használatú park.
A hozzászólók mind nagyon fontos észrevételeket tettek, ötleteket adtak. Írásban is leadhatták a lakosok a javaslataikat, ezeket a napokban összegzi és elemzi majd a kutyás munkacsoport. Amelyikőtök nem tudott tegnap ott lenni, itt is tehet javaslatokat:
https://www.budakalasz.hu/ugyintezes/kornyezetvedelem/
A felszólalók közül kiemelnénk az alábbi meglátásokat:
– minden jelenlévőnek egyöntetű véleménye volt, hogy égetően szükség van a kutyás edukációra.
– hasonló az álláspont arról, hogy a gazdák viselkedése alapján történik a kutyás társadalom megítélése… Ez abból a szempontból szomorú, hogy ha tíz kutyatartóból kilenc gazda normálisan és felelősen viselkedik, egy viszont fütyül a szabályokra és az etikettre, akkor sajnos az ő viselkedése miatt lesz negatív a kutyasokról alkotott vélemény…
– az első hozzászóló hölgy javasolta, hogy az Omszk-park József Attila úti terültén lehessen kutyával sétálni
– egy úr kérte, hogy legyen valamiféle jelzés – például kézfeltartás – amivel jelezzük, hogy tegye pórázra a kutyát a szembejövő gazda. Szinten ez az úr kérte, hogy a kutyás etikett komolyan vételét.
– Egy Anyuka felvetése, hogy igény lenne gyerekkel és kutyával is használható területre
– Újranyitni a a focipályák közti átjárót, és esetleg kamerával felszerelni, a vandálkodss megelőzésére
– Még több kutyakaki szemetest a kutyafuttatóra a jelenlegi kettő kevés!
– Egy Tanító utcai hölgy jogos aggodalmát fejezte ki az iránt, hogy ha a jelenleg is zsúfolt, túlterhelt Omszk-parkba még beengedik a kutyákat is, akkor itt bizony a park népszerűsége miatt nemcsak a helyi kutyások jelennek meg, hanem Békásmegyerről, Óbudáról is sokan ide fognak kijárni kutyával.
A Környezetgazdálkodási osztály vezetője elmondta, hogy a Rendészet jogosult a kutyatartás vizsgálatára, tehát ha olyan esetet észlelünk, ahol a gazda nem teljesíti az elvárható gondosságot az állattal szemben, akkor tegyünk bejelentést az önkormsnyzatnál és ki fogják vizsgálni az ügyet.
Szintén az osztályvezető kérése, hogy ha illegàlis hulladék lerakást veszünk észre, arról is ertesitsük a hivatal illetékeseit.
Csaba Madarász, aki főként a kijelőlt kutyafuttatót használja a gáton sokadmagával, több megfogadandó javaslatot tett:
– kutyát veszélyeztető dolgok megelőzése, úgymint toklász – időben nyírni a kutyafuttatót,
-időben tájékoztatni a patkányméreg kihelyezéséről
-időben tájékoztatni a vadkár-elháritásról
-télen síkosságmentesítésre mancsbarát szóróanyagot használni – kéri, hogy aki teheti, saját háza előtt is ilyen anyagot használjon.
-meglévő helyek kutyabaráttá tétele, be lehessen menni egy-egy rendezvényre pl a Faluház területére.
– a kutyafuttató melletti, mögötti, áruházakhoz tartozó terület újra meg újra megtelik illegálisan lerakott szemétkupacokkal – ezt a CivilKalasz csapata is már többször rendbetette. Másik probléma, hogy sok ember vécézésre használja a bokrokat, és emiatt nem csak a kutyakaki a jellemző a környéken.
Az óbudai Vasmacska kávézó jóvoltából tappancsos sütit kóstolhattunk.
A fórum végén a vendégek egy nagy Budakalász térképen jelölhették be, hol lenne szükség kutyás-szemetesre, hova javasolnának kutyafuttató-területet kijelölni.
Ezúton is köszönik a program szervezői a Faluház lelkes és odaadó dolgozóinak és vezetőségének a tegnapi segítségét!

2020.02.14.