Tájékoztató a Gerinc utca kiépítéséről

Share

Kedden tartotta tájékoztatóját a Gerinc utca tervezője, Kiss Tibor

Mondanivalójára több, mint 50-en voltak kíváncsiak. Az Önkormányzatól részt vett a tájékoztatón Hegyvári János városfejlesztési osztályvezető és Kaltner Károly a terület képviselője.

A jelenlévők beszámolóiból a következőket tudtuk meg:
A Gerinc és az Áfonya utca aszfaltozva lesz. A többi utca zúzottköves borítást kap.
Az út szélessége 4,5 méter lesz, amit mindkét irányból fél-fél méter széles folyóka szegélyez.
Járdára nem lesz hely, mert nem minden telektulajdonos adta még le azt a másfél métert, ami ahhoz kellene, hogy a járda is leférjen.
A tulajdonosok jelezték, hogy sokan nem is tudtak erről a lehetőségről vagy kötelezettségről. Kérték, hogy ilyen fontos dolgokról legközelebb kapjanak tájékoztatást. Bár az önkormányzat dolga lett volna a telekhatárok rendezése a lakókkal az útépítés előtt, hogy az út megfelelő szélességben épülhessen meg, most a lakosok vették kezükbe ennek lebonyolítását. Telkenként a kerítés és a közműmérők áthelyezése több millió forintos kiadás is lehet, amit a tulajdonosok fizetnek.
Mivel az út megemelkedett a feltöltésektől a völgy felöli oldalon befolyik a sáros víz a kertekbe. Ez főleg a Cseresznyés utcán összegyűlő és lefolyó csapadéknál jelentős mennyiséget jelent. A lakók érdeklődtek, hogy ezt bírni fogj-e a csatornarendszer. A tervező külön kiemelte, hogy ismerik a problémát és ehhez tervezték a vízelvezetést, biztosan bírni fogja. A csapadékvíz a Kálvária melletti lépcsőnél folyik majd le és a patakba ömlik majd.
A lakók felvetették, hogy a terepjárók már most is gyorsan közlekednek, ha jobb minőségű lesz az út, feltehetően még rosszabb lesz a helyzet. A tervekben nem szerepel forgalomcsillapítás, de ha szükség lesz rá, virágtartókat tesznek majd ki az út szűkítésére, ez lassításra kényszeríti majd az erre járókat.

A munkák várhatóan áprilisban kezdődnek el és az ősszel fejeződnek be.

2018.03.08.