index cikk helyreigazítását kértük

Share

Ma délelőtt az alábbi cikkek jelentek meg a hétfőn megismert önkormányzati jutalmakkal kapcsolatban. https://index.hu/belfold/2020/02/12/budakalaszon_megeri_a_vezetoseg_haverjakent_munkaba_allni
https://24.hu/belfold/2020/02/12/budakalasz-jutalmak/

A cikkekkel kapcsolatban a következőkre szeretnénk felhívni a figyelmét. Észrevételeinket a cikkeket jegyző újságíróknak is eljuttattuk.
1. „Az új rezsim alakuló ülésén a polgármester dr. Göbl Richárd és két helyettese, Forián-Szabó Gergely és Nagel István társadalmi munkában vállalta a megbízatást. A társadalmi munka ebben az esetben nem azt jelenti, hogy fizetés nélkül dolgoznak, az alakuló közgyűlésen a törvényben meghatározott javadalmazás felét szavazták meg nekik.”
Nem társadalmi munkában végzik a feladatukat a polgármesterek, hanem társadalmi megbízatásként. Ezt külön szabályozza a törvény. Olyankor kerülhet ez szóba, amikor a megválasztott polgármester meg kívánja tartani a civil állását. Ilyenkor az alpolgármesterek is csak társadalmi megbízatásúak lehetnek. Ez nem ingyen munkát jelent. A törvény úgy rendelkezik, hogy a főállású polgármesterek bérének az 50%-át kaphatják maximum. Tehát nem a törvényben meghatározott felét, hanem a maximumot szavazták meg nekik az első testületi ülésen. Épp a fenti szabályok miatt tervez törvényt módosítani a kormány, hogy az új győri polgármester megtartva orvosi állását, főállású, tehát teljes bérezésű polgármester lehessen, ha jól értelmeztük az erről szóló cikkeket.

2. „Ugyan az igénylő nem kérte, de az adatok között szerepelt a 2019 január 1. – október 31. időszakra kifizetett jutalmak részletezése is: tíz hónapra 20 670 600 jutott.”
Itt azt említhetnénk meg, hogy nem havi, hanem féléves jutalmazás van, tehát nem 10 hónapra, hanem az első félévben volt 20 milliós kifizetés a jutalmakra, azaz 6 millióval kevesebbet költöttek a második félévben, mint az elsőben. Azért kérték le így az adatokat, mert az adatigénylő a novemberi-decemberi jutalmakat kérte ki. Így tudták lefedni a teljes évet. Tehát bár haveri alkalmazottnak talán jó lenni a hivatalban, vezetőnek lenni nem annyira, mert míg az első félévben a polgármester jutalma 2 millió volt, az alpolgármestereké 1,8 millió, addig a második félévben semmi és ahogy fönt említettük a fizetésük is fele annak, mint amit az előző vezetők kaptak. A munkavégzés alól felmentett jegyző sem kapta meg a 800 ezer forintját, mint az előző félévben, ahogy a választások óta betegállományban lévő kommunikációs vezető az 1,2 milliós jutalmát sem.

Így tehát összességében sikerült sokat spórolni, bár ettől még komoly gondnak tartjuk, ha olyanok is kaptak jutalmat, akik csak pár hete dolgoztak akkor a hivatalban.
Éppen ezért ma mi is kérdést terveztünk intézni az önkormányzathoz, hogy valóban igaz-e az, hogy a két, cikkben említett hölgy csak tavaly év végén állt munkába és, ha igaz, mi indokolta a jutalmazásukat, de megelőztek nyilatkozatukkal. A következőről számoltak be a nyilatkozatban:
A korábbi évekhez hasonlóan a tavalyi év során január 1. és december 31. között összesen 47 hivatali munkatársunk kapott jutalmat. Közülük két kolléga novembertől folyamatos munkaviszony mellett áthelyezéssel került a budakalászi önkormányzathoz. Az ő jutalmazásukat az indokolta, hogy áthelyezésük miatt korábbi munkahelyeiken nem részesülhettek az éves munkájuk után járó elismerésben. Mivel gyors munkába állásuk a város érdekeit szolgálta, esetükben fontosnak tartották a kompenzációt.
Valamit kikérjük a jutalmazásokra vonatkozó adatokat az elmúlt évekre visszamenőleg, hogy láthassuk, mi volt eddig a gyakorlat az önkormányzatnál.

ui: Az index.hu újságírója megkeresésünkre több ponton módosította az eredeti cikket.

2020.02.12.