Hogyan működik az önkormányzat

Share

Talán feleslegesnek tűnhet ezzel foglalkozni, de mégis úgy gondoljuk tudunk ebben a témában újat mondani. Kérlek olvassátok át rövid összefoglalónkat az önkormányzat működéséről!

Hogyan működik az önkormányzat

A helyi önkormányzás lehetővé teszi, hogy a választópolgárok helyi közössége – közvetlenül, illetőleg a választott helyi önkormányzata útján – önállóan és demokratikusan intézze a helyi közügyeit.
Budakalász városát a Budakalászi Polgármesteri Hivatal vezeti.
Az önkormányzás fogalma a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adott helyi közösség függetlenül működik, saját ügyeiben önálló döntési jogosultsággal rendelkezik. A kormány csak ellenőrzési jogkört gyakorolhat felettük. Helyi közügyet csak kivételesen és csak törvény utalhat más szervezet határkörébe.

Hogyan vehetnek részt a döntésekben a lakók:
• Képviselőik megválasztásával
• Helyi népszavazáson való részvétellel

Az önkormányzat az alábbi személyekből és szervezetekből áll:
• a polgármester feladata a képviselőtestülettel közösen az adott település irányítása. Meghatározza a hivatal feladatait, előkészíti és végrehajtja a döntéseket. Megszervezi az önkormányzat munkarendjét.
• az alpolgármester feladata a polgármester helyettesítése, munkájának segítése.
• képviselő-testület feladatköre szerteágazó. Az önkormányzati ügyek szabályozása (rendeletalkotás), a helyi adófajták és annak mértékének meghatározása, az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megillető jogok gyakorlása is a képviselőtestület hatáskörébe tartozik. Az ő támogató szavazatuk szükséges, ahhoz, hogy az előterjesztésekből, amiket a jegyző és/vagy a polgármester és/vagy bizottságok készítenek elő, rendeletek, határozatok legyenek. Amit nem szavaz meg az képviselő-testület, az nem lép hatályba.
• bizottságok közreműködnek az önkormányzati feladatok megvalósításában. Különösen jelentős a szerepük a döntés előkészítésben, a döntések végrehajtásának szervezésében és ellenőrzésében. Tagjaik nagyrészt a képviselő testület tagjai, de lehetnek tagjai nem képviselők is.
• jegyző a polgármesteri hivatal közigazgatási vezetője.
A hivatali dolgozók munkáltatója a jegyző, a jegyző munkáltatója a polgármester.
A jegyző vezeti a polgármesteri hivatalt. A jegyző gyakorolja a munkáltatói jogokat a polgármesteri hivatal köztisztviselői és munkavállalói felett. Ő határoz kinevezésekről, a bérezésről, felmentésről és jutalmazásról. Ezekhez bizonyos esetekben a polgármester egyetértése is szükséges.

Az önkormányzatnak vannak kötelező és önként vállalt feladatai.
A kötelező feladatok ellátásáról való gondoskodás minden önkormányzat kötelessége, nagyságától, teherbíró képességétől függetlenül.
A kötelezően ellátandó feladatokat az alábbi csoportokba sorolhatjuk:
• a lakosság közszolgáltatásokkal való ellátása (például a helyi közutak fenntartása, a tömegközlekedés megszervezése, a közoktatás, az egészségügyi és szociális ellátások biztosítása stb.)
• a közhatalom gyakorlása (különböző engedélyek kiadása), valamint
• mindezek szervezeti, személyi és anyagi feltételeinek helyi megteremtése, vagyis az önkormányzat a saját költségvetéséből és dolgozói által garantálja a feladatok ellátását.
Az ezen felül önként vállalt feladatok nem veszélyeztethetik a kötelezően ellátandó feladatok végrehajtását, illetve finanszírozásuk csak az önkormányzat bevételeiből, valamint az erre a célra biztosított forrásokból lehetséges.

Az önkormányzatok szabadon rendelkezhetnek tulajdonukkal, a saját költségvetésüknek megfelelően a vagyonukkal, és akár vállalkozhatnak is.

Mit jelent a helyi népszavazás intézménye?
A törvény lehetőséget biztosít arra, hogyha a lakosság egy adott kérdést szeretne az önkormányzattal megtárgyalni, illetve véleményt nyilvánítani, akkor népszavazás formájában megtegye azt. A népszavazást tehát a lakosságnak kell kezdeményeznie.

Forrás: https://2010-2014.kormany.hu/hu/mo/onkormanyzatisag-magyarorszagon
https://kozigazgatas.magyarorszag.hu/intezmenyek/450132/450157/450161/450162

2020.01.14.