Beszámoló a Lupa parkoló közmeghallgatásról

Share

„Mi fáj? Gyere mesélj!”
Szerdán a Közmeghallgatás előtt részt vettünk a Lupa-parkoló ügyében, a Pest Megyei Kormányhivatal által szervezett közmeghallgatáson is.
A hosszas bevezetőt Gerendai Károly úrtól hallottuk – a parkoló teljes történetét, jelenlegi állapotát.
A várható, környezetvédelmi előírásoknak is teljes mértékben megfelelő, biztonságos állapotot a Star-Park részéről Petheő Attila ismertette.
Egy filozófiai idézetet is kivetített C.S. Lewis-tól, amiből a parkoló miatt izgulóknak magukra kellett volna asszociálniuk…
Tóth Ferenc a parkoló üzemszerű hatásairól, környezetre gyakorolt hatásairól valamint a monitoring kút létesítéséről beszélt, az utóbbiról még nem tudott konkrét időpontot a megvalósításra. Elhangzott hogy a Star-Parknak 500 milliós biztosítása van. Ez nagyszerű, de ha baj van, a pénz az, ami nem segít.
Gerendai úr számításai szerint 174 millió forintot fog költeni a parkolóra, amiből majd a parkolásból származó bevételeit levonva 110 millió forint mínuszban lesz, ha lejár az a bérleti szerződés, amit még az előző városvezetéssel között. (Kérjük az olvasókat, vegyék figyelembe ezeknél az adatoknál, hogy a fő bevétel a strand üzemeltetéséből származik, amihez ugye kapcsolódik a „veszteséges” parkoló…) Gerendai úr elmondta, hogy szezonban napi átlag 299 autó áll a parkolóban. Viszont 300 autótól teljesen más szabályok vonatkoznának a területre.
A Pest Megyei Kormányhivatal és a DMRV munkatársa is jelen volt a tájékoztatón, egyikük a hosszas bevezető és Gerendai úr által előadott megbántottság után kérték Gerendai urat, hogy „térjen a lényegre”.
Legtöbben azért voltunk ott, hogy műszaki paramétereket is megtudjunk, de sajnos a prezentációba csak ezek az adatok nem kerültek be. Kovács András úr a vízbázis dokumentációval kapcsolatosan beszélt.
Dr. Hantos István a parkoló műszaki képviselőjéhez intézett kérdésére, hogy mekkora a szűrőberendezés és a szikkasztó, nem kaptunk konkrét választ a meghallgatás alatt.
Egyik érdeklődő a szakhatóságtól szeretett volna megbizonyosodni, hogy normális esetben a parkolólétesítés első lépése-e az engedélyek beszerzése a tervek beadásával egyetemben, majd csak ezután következik a második lépés, a megvalósítás? A szakhatóság válasza nem volt meglepő – valóban ez a helyes sorrend – viszont a Lupa-parkoló esetében nem így történt.
Gerendai úr szerint a vízzáró réteg és a négy gépkocsinként előírt egy fa nem teljesíthető – ez a két elvárás üti egymást. Azonban van ennek a megoldására is példa : az Aldi parkolója, ami ugyan jóval kisebb, de szintén vízbázisra épült:
https://www.dmrvzrt.hu/…/inte…/picture/terkep_szentendre.jpg
Bár a témához nem kapcsolódott, Dévai Ferenc, helyi lakos szóvá tette a nyári Lupa-bulik alkalmával az erős zaj miatti lakossági panasz-bejelentéseket. Gerendai úr szerint a három év alatt eddig 8 bejelentés érkezett a Rendőrséghez, és soha nem lépték túl a megengedett határt! (Lehet, hogy a többi a bejelentés a helyi rendészekhez futott be?)
Kovács Birkás Róbert – a közönség soraiból – tűzoltó és motorosoktató megköszönte, hogy a Lupa parkoló lehetőséget biztosít gyakorlásra a területen, mindenkinek ajánlja, lépjenek vele kapcsolatba.
A meghallgatás után jeleztük az ügyben eljáróknak, hogy végig érzelmekről beszéltünk, tények helyett. Bizonyosan észrevették ők is, hogy nem együgyűek jöttek a beszámolóra, konkrét adatokat szerettünk volna megtudni, így végül több témában alakult ki privát beszélgetés a parkoló ügyének képviselőivel és a strandtulajdonossal.
Innen végre megtudtuk, hogy a parkoló makadám aszfalttal borított, a dupla tartályos szűrő egy 65liter/sec-os ENVIA TNP 65-2-P berendezés:
http://www.pureco.hu/…/files/Kategoriak/ENVIA_TNP_65-2-P.pdf , ezen keresztül jut el a 300 köbméteres Wavin szikkasztóba a csapadékvíz.
Ígéretük szerint minden műszaki adatot megküldenek a hivatalnak, amit mi is közlünk majd, ha megkapjuk.

2019.11.22.