Kedves Budakalásziak, kedves Lakótársak, kedves Szomszédok!

Share

A kampányidőszak már jó ideje elmúlt, de sajnos a kedélyek csillapodása még nem mindig látszik.
Természetes és egészséges dolog, hogy nem mindenki ért egyet mindenben, viszont egyértelmű, hogy mindannyian otthonunkat, Budakalászt szeretnénk még jobb hellyé tenni.
Ha valaki nem osztja a mi véleményünket, az nem azért van, mert rosszszándékú lenne, egyszerűen csak más a véleménye. A sértegetés, személyeskedés, megalázás, nem vezet el a közös álláspont kialakításához, amivel mindkét fél megelégedhet, pedig ez volna a cél.

Ezért kérünk Benneteket nagy-nagy tisztelettel és szeretettel, hogy felejtsétek el a közelmúlt versenyszellemét, – ami a kampányidőszak velejárója – és kezdjetek el, kezdjünk el együtt dolgozni közös lakhelyünkért. Tiszteljük meg egymást azzal, hogy odafigyelünk a másik mondanivalójára, nem feltételezzük róla, hogy rosszat akarna. Ha nem értünk egyet vele, akkor érvekkel próbáljuk meggyőzni. Mert számít mindenki véleménye, még akkor is, ha az ő véleménye nem a többségé, még akkor is, ha számunkra idegennek és érthetetlennek tűnik is.

Gondoljatok arra, hogyan veszi figyelembe egy jó osztályközösség egyik tagjának kérését. Kint hideg van, az ablakok nyitva vannak. Egyik diák azt kéri, hogy csukják be az ablakokat. Tegyük fel, hogy a friss levegőre vágyók vannak többségben, ő az egyetlen fázós, megtehetnék, hogy nem veszik figyelembe, az egyetlen diáknak a kérését, aki fázós és nem tesznek semmit az érdekében, de ehelyett keresnek neki egy meleg sarkot, felajánlanak neki egy pulóvert, vagy más módját találják meg annak, hogy ő is jól érezhesse magát a közösségben. Nekünk is így kellene egymással viselkednünk. Nem biztos, hogy tudjuk, a másiknak miért fontos az, amit kér, javasol, de ne torkolljuk le, próbáljuk megérteni őt és a kérését, problémáját. Talán segíteni is tudunk majd neki.
Sokszor létezik olyan megoldás, ami senkit sem érint hátrányosan, de mindenkinek a javára válik. Egymást tiszteletben tartva próbáljuk ezeket a megoldásokat együtt megtalálni.

Köszönjük, hogy partnereitek lehetünk ezen az úton!

2019.11.04.