Hatáskörök – telepi mozgássérült parkoló

Share

Van egy pár hónapja húzódó ügyünk az Önkormányzattal. Talán sokan emlékeznek rá.

Június végén jeleztük az illetékeseknek, hogy a Szentistvántelep HÉV megállóban nincs mozgássérült parkoló. Először azt a választ kaptuk, hogy azért nincs, mer az nem parkoló, hanem rendezvénytér. Ekkor javaslatot tettünk arra, hogy minősítsék át a területet parkolónak, hiszen amúgy is ekként funkciónál. A javaslattal azért nem foglalkoztak, mert formailag nem találták megfelőnek. Ekkor (szeptember 21-én) minden elvárásnak maximálisa megfelelő javaslatot küldtünk, amire október 20-án meg is jött a válasz.

Ahogy Hegyvári János a városfejlesztési osztály vezetője fogalmaz „ameddig a témában új önkormányzati vezetői álláspont nem érkezik, addig a hivatalnak nem áll szándékában a Budakalász, Szentistvántelep HÉV megálló környezetében lévő rendezvényteret parkolónak átminősíteni.”

Úgy tűnik, hogy a hivatal alkalmazottja, akihez javaslatunk került nincs tisztában a vonatkozó törvényekkel. Mivel megkövetelte tőlünk, hogy a törvényi előírások szerinti javaslatot nyújtsunk be, ezért erre a javaslatra vonatkoznak a kérdéses törvény egyéb előírásai is. A 2013. évi CLXV. törvény így fogalmaz:
A közérdekű bejelentés olyan körülményre hívja fel a figyelmet, amelynek orvoslása vagy megszüntetése a közösség vagy az egész társadalom érdekét szolgálja. A közérdekű bejelentés javaslatot is tartalmazhat.
Ha a panaszt vagy a közérdekű bejelentést nem az eljárásra jogosult szervhez tették meg, a panaszt vagy a közérdekű bejelentést a beérkezésétől számított nyolc napon belül az eljárásra jogosult szervhez át kell tenni. Az áttételről a panaszost vagy a közérdekű bejelentőt az áttétellel egyidejűleg értesíteni kell. Ha a közérdekű bejelentés jogszabály megalkotására vagy módosítására irányuló javaslatot tartalmaz, azt a jogalkotói hatáskörrel rendelkező személynek vagy szervnek is meg kell küldeni.
Mivel az átminősítés testületi hatáskör, – ezt jeleztük is a beadványban -, ezért nem a Városgazdálkodási osztály vezető hivatalnokának feladat eldönteni, hogy akarja vagy nem akarja elfogadni a beérkezett javaslatot. Azt 8 napon belül továbbítania kellett volna a jogalkotónak, azaz a képviselő testületnek. Az áttételről nem kaptunk értesítést.

Most már csak azt nem értjük, miért esik egy hivatali alkalmazottaknak olyan nehezére egy mozgássérült parkoló kialakítása.
Reméljük, lassan most már minden akadály elhárul!

2019.10.29.