Az elmúlt 9 év összegzése

Share

Három ábrán igyekszünk bemutatni, mit jelentett Budakalásznak az elmúlt 9 év, milyen változások történtek Budakalász lakosságának számában, ehhez hogyan járult hozzá az Önkormányzat és mennyi ingatlan került eladásra Rogán László polgármestersége alatt.

1. ábra
Budakalász lakosságának növekedése az elmúlt években.
Ezen az ábrán is jól érzékelhető, amit mindannyian érzünk. A lakosságszám drasztikusan nőtt 2015-től kezdődően. A 9 év alatt összesen 1000-rel lettünk többen. Ez négy év alatt 10%-os növekedést jelent. Ehhez nagymértékben hozzájárult, az, hogy az Önkormányzat több olyan telket is eladott, amin társasházak vagy sűrűn épített családi házak épültek később. Ezt mutatja be a második ábra.

2. ábra
Önkormányzati ingatlanokra épült lakások.
Ezen az ábrán nem csak azt vettük számításba, hogy hány ilyen lakás épült, hanem azt is próbáltuk megbecsülni, hogy ez hány beköltözőt és hány plusz autót jelent a városnak. Igyekeztük óvatos becslést alkalmazni. Egy lakásra átlagosan 3 főt és 1,5 autót számoltunk. Ezek szerint csak az Önkormányzati telkeken épült lakások miatt közel 500 fővel nőhet a lakók száma (ebben még folyó építkezések is benne vannak).
Egyértelmű, hogy ha az önkormányzat nem bocsájtja áruba a tulajdonában lévő földterületeket, akkor erre a bővülésre nem került volna sor. Azt, hogy az Önkormányzat milyen összegben adott el ingatlanokat az elmúlt 9 évben, a 3. ábra mutatja.

3. ábra
Önkormányzati ingatlaneladások 2012-2018
Adatainkat Budakalász honlapján szereplő információkból vettük. Mivel itt csak 2012-2018-ig lelhetők fel a kérdéses információk, ezért csak ezek láthatók a rafikonon. Ezek szerint az elmúlt 7 évben 1 milliárd forint értékben adott el az önkormányzat ingatlanokat. Látszik, hogy a javát a 2014-es választások után, 2015-től. Ez összecseng az első ábrán látható lakosságszám növekedéssel is.

2019.10.18.