Óvodai helyzetjelentés

Share

Ahogy pár napja a budakalászi bölcsis helyzetről, úgy most a budakalászi ovis helyzetről is beszámolunk.

Grünvald Tímea intézményvezető asszonytól kaptunk a héten hiteles információkat arról, hogy milyen létszámmal indultak a csoportok a Szalonka utcai és a Pomázi úti intézményben. Az első képen láthatók az aktuális adatok, a második képen pedig egy korábbi, 2011-es adatsor, amikor még volt Vasútsori ovi.

Reméljük, hogy a Vasútsori ovi megépítése után nem kell ennyi 27-29 fős csoportot látni majd a statisztikában. 🙁 Mert ezek nem csak számok az odajáró gyermekek és az ott dolgozók számára. Mint arról egy 2015-ös véleménykutatás is beszámol* minél több gyermek van egy óvodai csoportban, annál kevesebb figyelem jut egy gyermekre, annál megterhelőbb a munka az óvónők számára és annál nagyobb valószínűséggel történik hosszútávon kiégés, akár pályaelhagyás is a leterhelt óvodapedagógusok körében. Sajnos ennek országos szinten is látjuk azóta a valóságtartalmát (idén augusztusi adat, hogy országosan több, mint 800 óvodapedagógus hiányzik a rendszerből – Pest megyében a nyár végén 116 (!) ilyen állást hirdettek).

Várjuk az új ovi építését és reméljük, hogy az ígéreteknek megfelelően a következő tanévben már oda is járhatnak gyermekek. Akár pályázati, akár a budakalásziak pénzéből, de mindenképp szükség van az intézményre, mint ahogy szükség lett volna az ovira a 2017-es bezárása óta is a közelben lakóknak. Az elmúlt években sok gyerek már nem kezdhette meg az ovit a lakhelye közelében lévő Vasútsori oviban, mire pedig az megépül, már iskolába fognak járni, miután évekig más városba vagy az itteni zsúfolt csoportok valamelyikébe kényszerültek.

* Változások az Óvodarendszerben című kutatás, 6. fejezet, 74. oldal aljától

2019.09.20.