Vasútsori óvodára félretett pénz sorsa

Share

Felkerült a költségvetés tárgyalásának jegyzőkönyve a budakalász.hu-ra.

Ezzel kapcsolatban szeretnénk most néhány gondolatot megosztani veletek:

1. Vasútsori ovi bezárásának rövid története
2015-ben a pedagógus napon jelentette be Rogán László polgármester úr, hogy a bezárják a Vasútsori óvodát. Mint fogalmazott a 2015 szeptemberi testületi ülésen, a „Vasútsori óvoda már nem sokáig fog helyet adni a gyerekeknek”, „ott nem tud óvoda alakulni soha többet”. Az óvodába járó gyerekek szülei megijedtek és nem tudták mire vélni a dolgot, ezért információkért fordultak a döntéshozókhoz. Megtudták, hogy új csoportokat akarnak kialakítania Szalonka utcában az emeleten, oda kerülnének a gyerekek. Mivel a szándék komolynak bizonyult, érveltek az ovi mellett, aláírásokat gyűjtöttek a bezárás ellen és szerveztek egy sétát is, amin 70-80-an vettek rész. Ezek hatására a városvezetők belátták, hogy szükség van a Vasútsori ovira és úgy döntöttek, hogy a régi épület helyére újat építenek a budakalászi gyerekeknek. 2016-ban még indult itt csoport, de új gyerekeket nem vettek fel. 2017 nyarától van zárva az óvoda. Erre állítólag azért volt szükség, mert a beadott pályázat biztosan nyertes lesz és el kell majd kezdeni minél hamarabb a beruházást. Ez azóta sem történt meg.
2. Mi most a helyzet, mit ígért a polgármester?
Több beadott pályázat után tavaly még mindig nem volt pénz az építkezésre. Ekkor a 2017-es év pénzügyi maradványát a testület elkülönítette a Vasútsori óvoda építésére, mert ők is úgy láttak, hogy nem lehet tovább várni. A működő csoportokba a 360 helyre összesen több mint 500 gyerek jár. Ez sem a gyerekeknek, sem a pedagógusoknak nem jó. Az ígéret szerint az elkülönített 140 millió forinthoz a 2019-es költségvetésben még egyszer ennyi pénzt biztosítanak. Ebből meg is épülhet az óvoda 2019-ben. Sajnos azonban az ígéretek ellenére ez nem történt meg, sőt, a júniusban félretett pénz is eltűnt az idei költségvetésből. Így jelenleg nincs garancia arra, hogy elkezdődik a beruházás. Még van olyan beadott pályázat, amit nem bíráltak el és az önkormányzat újakban is reménykedik.
3. Hogyan jutottunk ide, mi az önkormányzat álláspontja?
A szándék valóban megvolt az építkezés önerőből történő elkezdésére 2018-ban, ám sajnos az új iskola építésére nem csak a kompenzációként kapott 2 milliárd forint nem volt elég, de később kapott 1,5 milliárd forint állami támogatás sem. A beérkezett kivitelezői ajánlat pont 140 millióval haladta meg a 3,5 milliárd forintot. Mivel az iskola állami pénzből épül és 2020-ra el kell készülnie az állammal kötött szerződés szerint, az városvezetők úgy gondolják, hogy ennek a projektnek kell elsőbbséget élveznie. Ezért csoportosították át az óvodára félretett pénzt az iskolára. Sajnos ezért jelenleg nincs forrás a költségvetésben az óvodára, így csak pályázati pénzben bízhatunk. A testület szerint a pályázati pénzre azért van nagy esélyünk, mert a kormány épp most hirdetett bölcsödé építési kampányt. Ezen felül azt ígérik, hogy vállalják, hogy segítenek a magánóvodai ellátás finanszírozásában azoknak a szülőknek, akik gyermekeit helyhiány miatt utasították el.
4. Valóban nincs rá pénz?
A jelenleg elfogadott költségvetésben nincs. A költségvetés módosításával és a kellő akarattal elő lehetne teremteni. Annyit mindenféleképpen, amiből elkezdhető a beruházás. Idén is több sajáterős beruházást tervez az önkormányzat. Ezek nagy része útépítés. Ha ezeket idén elhalasztanánk és a rájuk fordított összegeket az ovi építésére fordítanánk, akkor kb. az egyharmada fedezhető lenne az építkezés költségeinek. Emiatt pár utca szilárd útburkolatának megépítése csúszna egy évet. Májusban kiderül mennyi többlettel zárta a város 2018-as évet. Ez általában 150-200 millió szokott lenni. Ebből tettek tavaly is félre, ugye. Ha ezt a teljes összeget mind az ovira fordítjuk, év közben meglesz a pénz a folytatáshoz is. A költségvetés tartalmaz még 50 millió forint tartalékot, ezt is fel lehetne használni. Ezeken felül a Polgármester szabadon rendelkezik évi 4 millió forintról, amit ezévben fordíthatna az óvodaépítésre is. Mivel megvannak már az óvoda tervei, a bontási és építési engedélyek, ezért már csak egy kivitelezőt kell keresni és indulhat is az építkezés. Ha szükség van rá, a jövő évi költségvetésbe be lehet tervezni a befejezéshez szükséges összeget. Arról nem is beszélve, hogy az iskola építési költségein is lehetne spórolni, egyszerűsíteni az épületen. Budakeszin például egy ugyanekkora beruházás kicsit több, mint 2 milliárdból valósul meg az itteni 3,5 helyett.

Ha te is úgy látod, hogy a Vasútsori óvodának meg kell épülnie és az adott szót be kell tartani, akkor támogasd aláírásoddal a petíciónkat itt:
https://szabad.ahang.hu/petitions/az-igeret-szep-szo-ha-van-ovi-ugy-jo

Jegyzőkönyv:
http://www.budakalasz.hu/wp-content/uploads/2019/03/KT-02-28-jkv.pdf

2019.03.12.