Folyamatos csatorna problémák

Share

Múlt hét szerdán újra csőtörés volt a Budai úton. Ezzel kapcsolatban a következő szöveggel jelent meg poszt a Budakalászi Önkormányzati Rendészet oldalán:
„A Budai úti pékség mellett bugyog fel a víz, jelentették kollégáink. A hiba elhárítását már megkezdték, kérjük, a környéken körültekintően közlekedjenek! Köszönjük!”
Ezt olvasva egy ottlakó keresett meg minket, mert fontosnak tartotta jelezni, hogy nem csapvíz, hanem szennyvíz csordogál, néha ömlik az úton és az ő házukba is rendszeresen bejut. Ennek a kellemetlenségen kívül súlyos egészségügyi kockázatai is vannak.
Egyre gyakoribbak a csőtörések Budakalászon és ezek alól a szennyvízcsövek sem kivételek. Ennek egyik oka lehet az is, hogy a csövek elöregedtek, de mint a poszt alatti hozzászólásban is olvasható:
„A legutóbb itt járt tisztelt elhárító vízműves kollégák megjegyezték, hogy a csövek átmérője nem megfelelő a terhelés elvezetésére, ez az érintett szakasz, a Budai út 28. előtt, a legrosszabb (…) Megjegyzem, amíg a jól ismert régi lakok, szomszédok laktak csak a környéken soha nem volt ilyen mértékű probléma. – Talán túl sok új felelőtlen lakótársunk költözött az érintett szakaszra?”
Mint írja:
„Nyáron 35 cm magasan állt az udvarban a környék piszka. A fürdőszobában 10 cm magasan, bokáig jártunk a szennyben. E fenti poszt létrejöttekor az eloző nap megpucolt!!! ablakokat, a ház falát másfél méter magasan, a belső folyosót 1 méteres szakaszon s a fürdőszobában a szellőzőn át fröcskölve tisztelt meg a környék üledeke ismét!
Ez nem éppen élhető Budakalász …”
https://www.facebook.com/353977192083524/posts/375251986622711/?app=fbl
Mint már többször jeleztük. Például itt: http://civilkalasz.hu/upc-szolgaltatasi-problemak-sorozato…/ A felelőtlen belterületbe vonásoknak, a zsúfolt beépítések engedélyezésének, sőt Budakalász esetében ösztönzésének nem csak az utak, az iskolák, óvodák zsúfoltsága, de a közművek túlterheltsége is a következménye. Épp ez a receptje annak, hogy egy település ne legyen élhető. A mindennapos áramszünetek, internet kimaradások, csőtörések rányomják bélyegét mindannyiunk életére. Sajnos van akiére méginkább.
Külön szót érdemel, hogy az önkormányzat által büszkén hangoztatott saját forrásból megvalósuló fejlesztések forrása nagyrészt az ingatlaneladásokból származik. 2012 és 2017 között 800 millió forintért értékesítettek önkormányzati tulajdonú ingatlanokat.
És míg itt az Ófaluban nem bírják a csövek a terhelést, addig a 2017-ben eladott Lupa-tó vízfelülete mellett lévő szárazföldi részhez (önkormányzati tulajdon) 7-8000 főt kiszolgálni képes csatornát épített a vállalkozó. Csak remélni tudjuk, hogy ott nem lakópark épül majd.

Ideje lenne véget vetni a városi lakosságszám féktelen növekedésének.

2019.02.18.