Hajléktalan ellátás

Share

Tegnap újból egy hajléktalannal foglalkozó poszt jelent meg a város Facebook oldalán. Úgy érezzük, ezzel kapcsolatban néhány, (jónéhány) dolgot helyre kell tennünk, hogy a tájékoztatás korrekt legyen.

A fagyási sérüléssel küzdő úrra csoportunk egyik önkéntese hívta fel a hivatal figyelmét, miután őt kereste meg, mert a rendelőből Szentendrére küldték a sebészetre, de nem tudta, hogy jusson el oda. Ő végig az úrral maradt, és intézkedett, hogy a megfelelő ellátást megkapja. Közben kérte a hivatal segítségét, akik, amint tudomást szereztek a történtekről azonnal segítettek mindenben.

Ennél az apró részletnél azonban sokkal fontosabb, hogy ez a sérülés meg sem történt volna, ha az Önkormányzat a törvényi előírásoknak megfelelően üzemeltetne legalább melegedőt településünkön. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény rendelkezései szerint a hajléktalanok nappali ellátását a tízezer főnél több állandó lakossal rendelkező települések önkormányzatainak biztosítaniuk kell. Ez sajnos Budakalászon évek óta nem valósul meg.
Ha az Önkormányzat 2015-ben nem mondja fel a szerződést a Vöröskereszttel, aki a hajléktalanszállót üzemeltette a BÉSZKÜ telepen, akkor nem csak a törvényeknek megfelelően működne a településünk, de ennek az úrnak a fagyási sérüléseit is elkerülhettük volna és tavaly télen nem fagyot volna halálra egy úr a Takarék mögött.

A posztból nem derül ki, de a budakalászi hajléktalanoknak Budapestre a 8. kerületbe kellene eljutniuk és eltölteniük az éjszakát a hajléktalanszállón. Nappal nem maradhatnak ott, a szálló csak éjszakai ellátást biztosít. Az önkormányzat itt 2 helyet biztosít a rászorulóknak, így próbálnak megfelelni a törvénynek. A szóbanforgó úr Szentendrére is nehezen jut el, hiszen nincs pénze jegyre. Hogy lenne akkor tőle elvárható, hogy beutazzon a fővárosba a szállásra, ahol senkit és semmit nem ismer. Arról nem is beszélve, milyen fontos a lakhely egy fedélnélküli számára is, hiszen neki szó szerint a város az otthona.

Ráadásul az Önkormányzat úgy tesz és úgy emlegeti az urat, mintha ő lenne az egyetlen érintett a városban, de a hajléktalanokat gondozó szociális munkásoktól tudjuk, hogy ők legalább egy tucat embert látogatnak rendszeresen itt Budakalászon, akiknek nincs hol lakniuk. Ezeknek az embereknek a többsége elbújva él a kiserdőben vagy a Duna-parton, ezért nincsenek szem előtt, de amíg működött a szálló itt helyben, addig volt hova menniük ilyen hidegben. Most nem tudnak semmilyen segítséget igénybe venni, hiszen 8. kerületi szállón is csak kettőjüknek van hely.

Valóban kellemetlen szembesülni ezekkel a dolgokkal, sok pénzbe és fáradtságba kerül gondot viselni rájuk, mint ahogy a közparkok fenntartása is sok gonddal-bajjal jár az önkormányzat számára, ezért egyszerűbb megoldás sportkluboknak használatba adni, úgy ezt a kérdést is könnyebb a szőnyeg alá söpörni. De lássuk be sokkal jobb olyan városban lakni, ahol tudjuk, hogy gondot fordítanak a közparkokra és a fedél nélküliekre egyaránt. Ahol biztosak lehetünk benne, hogy ha rosszra fordul sorsunk, városunk akkor is számol velünk, akkor is számítunk, ha ne adj isten nincs semmink.

Reméljük idén senki nem fagy meg közülünk az utcán!

Az eredeti poszt linkje

2019.01.10.