Tiltás a hivatalos városi oldalról

Share

Csoportunk egyik tagját hónapokkal ezelőtt kitiltották Budakalász Hivatalos Közösségi Oldaláról minden értesítés nélkül. Ma ezt a levelet juttatta el a Hivatalnak.
Azért osztjuk meg veletek is, mert tudjuk, hogy nincs egyedül a kitiltással. Ez a téma sokakat érint.

„Tisztelt Hivatal!
2017. november 22-én észleltem, hogy nem tudok kommentelni és reagálni sem a „Budakalász Hivatalos Közösségi Oldala” elnevezésű, Önök által kezelt oldalon. Ezt még aznap e-mailben jeleztem az Önök által az oldalon feltüntetett info@budakalsz.hu címen. Szerettem volna megtudni a tiltás okát, de nem kaptam választ.
2018. január 17-én újabb levelet küldtem Önönknek a fenti témában, hiszen továbbra is tiltva voltam. Az indoklásra való kérésemet kiegészítettem azzal a kérdéssel, hogy a tiltásom meddig lesz érvényben. Erre sem kaptam választ a mai napig, 2018.05.04-ig.
Olvastam a fent nevezett oldalon a „Our story” részben leírt kvázi oldalszabályzatot. Ebben a következő olvasható:
„Nincs lehetőség emellett az egyes posztokat lejárató, nem odaillő tartalmat megjelenítő, provokatív viselkedésre sem. Az oldalt nem használhatja fel semmilyen szerveződés vagy személy (csoport) érdekének megvalósítására, illetve saját személyes céljaira. Nem engedjük a tiszteletlen, alpári, agresszív, fenyegető hangnemű, jó ízlést sértő írott és képes hozzászólásokat. A fentiek elvek miatt élünk a moderálás, a törlés, illetve a kitiltás lehetőségével.”
Magyarország Alaptörvénye IX. cikk 1) szerint mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Ebben engem több mint öt hónapja korlátoznak, indoklás és szerintem ok nélkül.
Legjobb tudomásom szerint nem voltam aktív az oldalon a kitiltásomat megelőző időszakban, ezért még feltételes magyarázatom sincs a tiltás okára, hacsak annak nem a CivilKalász csoportban vállalt szerepem az oka.
Azóta folyamatosan tapasztalom, hogy az oldal többi látogatója szabadon reagálhat és kommentelhet a posztok alatt. Tehát nem mindenkitől vették el a lehetőséget, hogy véleményét kifejezze.
A 2003. évi CXXV. törvény 8.§ j) alapján ez az eljárása csak akkor lenne jogszerű, ha a Hivatal felmutat valamilyen ésszerű indokot a kitiltásra. Mivel ilyet nem kaptam, feltételezem, hogy a politikai véleményem miatt hoztak másokhoz képest hátrányos helyzetbe, ami jogellenes megkülönböztetésnek, diszkriminációnak minősül.
Ismereteim szerint az önkormányzatok nem kötelesek olyan oldalakat üzemeltetni, ahol a felhasználók szabadon kommentelhetnek. Ha azonban megnyitják a hozzászólás lehetőségét, nem diszkriminálhatnak politikai vélemény alapján. Csak a vélemények pártatlan, diszkrimináció-mentes közlése vezethet el a demokratikus párbeszédig.

A fentiek értelmében a 2013. évi CLXV. törvény alapján panasszal élek a tiltás ténye ellen.
Panasszal élek az ellen hogy, egy alkalommal sem kaptam választ a feltett kérdéseimre.
Panasszal élek, mert jogszerűtlenül korlátozzák a jogaimat.

Továbbá kérem, hogy
– tájékoztassanak a tiltás valós okáról
– annak tervezett idejéről
– szüntessék meg a tiltásokat velem szemben.

Javaslom, hogy a jövőben, ha a tiltás eszközével élnek, arról a tiltott felet tájékoztassák, megjelölve a tiltás okát és annak várható időtartamát is.

Tisztelettel:

2018.05.04.