Óvodákkal kapcsolatos kérdések a közmeghallgatáson

Share

Decemberben feltett kérdéseinkre kapott szóbeli válaszokat most meg is hallgathatjátok a Zöld vagy zaj jóvoltából.
A sort most folytassuk az óvodákra vonatkozó kérdésekkel.

Itt elolvashatjátok, milyen írásos válasz kaptunk. Érdemes összevetni a szóban elhangzottakkal.

„Két éve a hivatal akkori oktatási referense szerint a Vasútsori Óvoda megszűnésével is 6 plusz férőhelyek marad a kalászi óvodákban. Jelenleg kapjuk a szülőktől a panaszokat, hogy helyhiánnyal indokolva utasítanak el óvodai jelentkezéseket. Ez valóban így van? Hogyan alakulhatott ki ez a helyzet? Egészséges létszámmal működnek-e a csoportok, nincs-e túlzsúfoltság? Konkrét számokat kérnénk!
Az elmúlt pár évben a Budakalászra betelepülő lakosság száma nagymértékben megnőtt. A férőhelyek hiánya miatt az óvodákban 2017. június 29-i ülésen a Képviselő testület engedélyezte az előírt maximális csoportlétszám túllépését. Azokban a csoportokban, ahol eddig 25 fő volt megengedett, ott 30 fő lehet most már a létszám. Jelenleg 25-27 gyermek van egy csoportban átlagosan. Így a kérdésben említett túlzsúfoltságról szó sincs. Az óvodavezetők saját hatáskörben bírálják el az óvodai jelentkezéseket, figyelembe véve a folyamatosan Budakalászra betelepülő óvodáskorú gyermekek érkezését és az egyéb körülményeket.
Jegyző úr nyilatkozata szerint fokozottan ellenőrzik az intézményekbe jelentkező gyerekek életvitelszerű lakhelyét és a nem budakalászi gyerekeket kiszűrik. Ez milyen eredménnyel történt meg?
Ezt az ellenőrzést most már 3. éve folyamatosan végezzük, az intézmények közreműködésével. Ha szükséges, helyszíni ellenőrzést is lefolytatunk annak megállapítására, hogy az életvitelszerű ott tartózkodás megtörténik-e az adott személy esetében. Az iskolába történő konkrét felvétel azonban az intézmény, illetve a Váci Tankerület kompetenciája.
Miért kellet a Vasútsori óvodát bezárni a újjáépítés kezdete előtt? Amennyiben az épület veszélyessége volt ennek az oka, kérjük a Közmeghallgatáson mutassák be az erre vonatkozó szakvéleményt!
Vasút sori óvodáról készült szakvélemény a Hivatalban megtekinthető. A bezárással érintetteket átvette a többi óvoda.

A válaszokra reflektáltunk a következő jegyzetben, hiszen helyben nem igazán volt rá lehetőség:
https://www.facebook.com/notes/civilkalász/közmeghallgatás-összefoglaló-2017-i/745516962285693/

Köszönjük!
https://www.facebook.com/zoldvzaj/
www.zoldvagyzaj.hu

2018.01.30.