Keskeny gyűjtőút épül a Klenityben

Share

Készül a Kántor utca aszfaltburkolata. Gyanúsan keskenynek tűnik, főleg ahhoz képest, hogy a városvezetés ezt az utcát gyűjtőútnak építi, amin keresztül el lehet majd kerülni a körforgalmat.
Megmértük és valóban, az aszfaltcsík szélessége csupán 3,69 méter. Az első képen látszik is, hogy az út mellett parkoló kisbuszhoz képest milyen keskeny az utca. Az aszfalton lévő nyomvonal is egyértelműen mutatja, hogy ez az út egysávos.

Egy kétsávos út legkisebb mérete 5,5 méter kellene, hogy legyen, hogy két autó biztonságosan elférhessen egymás mellett.

Az is egyértelműen látszik, hogy hely lett volna az utat rendesen megépíteni, hiszen az újépítésű részen a telekalakítás során annyi földet kellet leadni az Önkormányzatnak, hogy egy 12 méteres út is kialakítható legyen.

Mégis mi értelme van így ennek a beruházásnak?

A problémát egy tagunk Rogán László polgármester úr oldalán jelezte is az építkezésen tett látogatásáról készült posztnál, aki a következő magyarázattal szolgált:
„Ez 3,70 m, amihez hozzájön a két szegély 15-15 cm-es szélessége, majd a két oldalon 2 X 0,75 m padka is épül. Így együtt éppen 5,50 m az út szélessége, ami a szabvány szerinti előírás.”
Épp csak az a bökkenő, hogy a szabvány a szegélyek közötti részre vonatkozik, nem pedig szegéllyel és padkával együtt értendő.

Egyébként annak sem láttuk nyomát, hogy a vízlevezetés meg lenne oldva az új utcákon. Ez a terület elég mélyen fekszik, eddig is gyakran állt meg a víz itt, ha nagyobb mennyiségű csapadék esett. Most, hogy a beépítésekkel, útépítésekkel jelentősen csökkent az a terület, ahol a víz a talajba szivároghat, ennek komoly következményei lehetnek.